G-8 uyardı! Ciddi riskler var

Bigpara Haber
G-8 ülkeleri yayımladıkları bildiride, artan  petrol ve gıda  fiyatları konusundaki endişelerini dile getirerek, dünya  ekonomisinin belirsizliklerle ve sürmekte olan aşağı yönlü risklerle  karşı karşıya olduğunu bildirdiler.

AA
        
Japonya, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya ve ABD`den oluşan G-8 ülkeleri Japonya`nın  Toyako kentinde düzenledikleri zirve
toplantısının ikinci gününde bir bildiri yayımlandılar.
        
G-8 ülkeleri, bildiride, kendi ülkelerinin uzun dönemdeki direnci ve  küresel büyümenin görünümü konusunda hala pozitif kaldıklarını ifade  ederek, özellikle gelişmekte olan piyasaların güçle büyümeyi  sürdürdüğünü kaydettiler.
        
Buna karşın, dünya ekonomisinin belirsizliklerle ve sürmekte olan aşağı  yönlü risklerle karşı karşı bulunduğu vurgulanırken, özellikle dengeli  küresel büyüme konusunda ciddi tehdit oluşturduğundan bu yana yüksek  emtia fiyatlarının özellikle de petrol ve gıda fiyatlarının güçlü endişe  kaynağı olduğuna dikkat çekildi. Bunların, küresel enflasyon baskısını  artırdığı kaydedildi.
        
Yüksek petrol fiyatlarının dünya ekonomisi için bir risk oluşturduğu  ifade edilen bildiride, bu nedenle, kısa dönemde üretim ve rafine etme  kapasitesinin geliştirilmesi ve orta vadede de altyapı ve üst yapı  yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiği üzerinde duruldu.
        
Öte yandan, bildiride, küresel mali dengesizlikleri azaltmaya yardımcı  olması için Çin`e sıkı döviz kuru kontrolünü gevşetmesi çağrısında  bulunuldu.
        
ABD kaynaklı yüksek riskli tutsat (mortgage) krizine de değinilen  bildiride, mali piyasada koşulların son birkaç ayda iyileştiği, ancak  hala bir takım ciddi sorunların bulunduğu kaydedildi.

Diğer Genel Haberleri