Fransız Mahkemesinden Yahoo!ya Karşı Karar

Paris Mahkemesi Fransız Müşterilerinin ABD`deki Nazi Hatıralarıyla İlgili Sitelere Girişi Yasakladı

Bigpara Haber
Bir Paris mahkemesi internet şirketi Yahoo!`nun Fransız müşterilerinin, ABD sitelerindeki Nazi hatıralarına giriş yapmasının engellemesi için emrini verdi. Uzmanlar bir emsal niteliği taşıyan bu kararın, mahkemelerin normal alanları dışında yasaklama kararı vermesi açısından ileride sıkıntılara neden olacağını belirtiyor.


Bu karar ulusal yasaların global online hizmetlerine uygulanması anlamına geliyor.
Fransa`nın anti - ırkçı yasalarına dayanan yüksek mahkeme kararı, Fransız vatandaşlarının sitenin ilgili yerlerine Fransız vatandaşlarının girmesinin engellenmesi için üç aylık bir süre tanıdı. Eğer şirket bu girişimde başarısız olursa, güne 13 bin dolar ceza ödeyecek. Yahoo! dün yaptığı uyarıda bu kararın, internet`te soğuk bir duş etkisi yapacağını ve yasal opsiyonlarını incelediğini bildirdi. Şirketin daha yüksek bir Fransız mahkemesine başvuracağı veya bir ABD mahkemesine başvurarak, bir Fransız mahkemesinin bir ABD şirketinin sitesi üzerinde gücü olamayacağı temelinde, bu kararın onaylanmasını reddettirme girişiminde bulunacağı tahmin ediliyor. Yahoo!, Fransızca sitesine ilişkin olarak daha önce yine bir mahkeme kararına uymuş ve gamalı haç bayrakları ve demir para gibi Nazi hatıraları satmaktan vazgeçmeyi kabul etmişti. Ancak şirket bu yasağın ABD sitesine uzanamayacağını, zira bunun anayasal ifade özgürlüğü hakkını çiğnemek anlamına geleceğini öne sürmüştü.


Endüstri grupları bu kararın implikasyonlarına ilişkin olarak derin kaygı duyduklarını belirttiler. Confederation of British Industry`de e - business birimi başkanı Nigel Hickson, (Nazi) materyallerinin iğrenç doğasına rağmen, bu karar internet hizmetlerinin geleceğine ilişkin olarak kötü bir emsal oluşturuyor, dedi.
Ancak tüketici ve diğer baskı grupları sınırları olmayan internet`e ulusal yasaların uygulanmasının önemli bir koruma mekanizması olduğunu belirtiyor. Yahoo!ya karşı söz konusu davayı açan ırkçılığa ve anti - semitizme (Musevi düşmanlığı) karşı uluslararası lig (Licra) örgütünde bir yönetici olan Marc Knoelbel, bu kararın siber sansürün başlangıcı olmadığını söyledi. Knoelbel şöyle dedi: Öyle hissediyoruz ki, Yahoo! Çin`de faaliyet gösterebilmek için oradaki hükümetin siyasi taleplerini kabul etmeye hazırdı... Bu karar, bazı ülkelerin yerel yasa ve geleneklerine siber alanda da saygı duyulması gerektiği anlamına geliyor. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


Diğer Genel Haberleri