Fransa ile askeri ilişkiler askıda

Türkiye, Fransa Parlamentosu`nda kabul edilen `Ermeni soykırımı` yasası nedeniyle Fransa`yla askeri ilişkilerini askıya aldı

Bigpara Haber

Türkiye, Fransa Parlamentosu`nda kabul edilen `Ermeni soykırımı` yasası nedeniyle Fransa`yla askeri ilişkilerini askıya aldı . Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, ilişkilerin askıya alındığını karşılıklı ziyaretlerin de iptal edildiğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin 23`üncü kuruluş yıldönümü resepsiyonuna katılım yoğun oldu.
 
Resepsiyonda Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ, Fransa ile ilişkileri değerlendirdi.
 
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbuğ, Fransa ile askeri ilişkilerin askıya alındığını söyledi, karşılıklı üst düzey ziyaretlerin de iptal edildiğini belirtti.
 
Genelkurmay Başkanlığı Fransa Parlamentosu`ndan Türkiye`yi Ermenilere `soykırım` uygulamakla suçlayan yasa geçtiğinde bu ülkeye yönelik her türlü yaptırıma destek vereceğini açıklamıştı.
 
Türkiye`den `soykırım` hamlesi
 
Bu arada Ankara, Ermeni soykırımı iddialarına karşı yeni politikalar geliştiriyor. Konunun uluslararası yargıya taşınması gündemde.
 
``Titiz bir çalışma yürütüyoruz`` diyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, sorunun Türkiye`nin üçüncü ülkelerle ilişkilerini bozacak hale geldiğini söyledi.
 
Bakan Gül, Türkiye`nin Ermeni iddiaları konusunda yeni bir hamlede bulunacağının işaretlerini verdi.
 
Türkiye, Ermenilerin birçok ülkede soykırım yasasını geçirmesini engellemek için, tahkimi bir yol olarak tartışıyor.
 
Fransa tasarıyı Meclis`ten geçirdi
 
Fransa Meclisi Genel Kurulu, Sosyalist Parti`nin sunduğu `Ermeni soykırımı`nı inkarın suç sayılmasını öngören yasa teklifini 12 ekimde kabul etti. Teklif, `soykırım`ı inkar edenler hakkında 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörüyor.
 
Yasa teklifi 19`a karşı 106 oyla kabul edildi. Teklifin yasalaşması için önce parlamentonun üst kanadı olan Senato tarafından, daha sonra da Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından onaylanması gerekiyor. Yasa teklifinin Senato`ya götürülme kararı ise hükümetin elinde bulunuyor.
 
Genel Kurul`da, Patrik Deveciyan`ın `Ermeni soykırımı`nı reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifine ilişkin olarak verdiği, bilim adamları ve tarihçilerin çalışmalarının yasanın yaptırımlarından muaf tutulmasına ilişkin değişiklik önergesi ise reddedildi.

Diğer Genel Haberleri