Fransa`da Ermeni Soykırımı Kabul Edildi

Bigpara Haber
ASO Başkanvekili Peker: -Bu Kararın Fransız Meclis`İnden Geçmesi Durumunda Türk-Fransız İlişkilerini Derinden Yaralayacağı Açıktır -Ato Başkanı Aygün: -Fransa Cumhurbaşkanı Ve Başbakan`Indan Clinton Gibi Davranmasını Beklerdik -Gereken Cevap Derhal Verilir


ANKARA (A.A) - 08.11.2000 - Fransa Senatosu`nda sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısının kabul edilmesi tepkilere neden oldu. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanvekili Erhan Peker, Bu kararın FransızMeclis`inden geçeceğine ihtimal vermemekle birlikte, geçmesi durumunda Türk-Fransız ilişkilerini derinden yaralacağı açıktır derken, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Fransa Cumhurbaşkanı ve Başbakan`ından Clinton gibi davranmasını beklerdik diye konuştu. Konu ile ilgili A.A muhabirine bir değerlendirmede bulunan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanvekili Erhan Peker, söz konusu tasarının Fransa`da zaman zaman gündeme geldiğini hatırlatarak, Fransa`daki Ermeni lobisinin tasarıyı uygun bulduğu ortamlarda sürekli gündemde tutma çabası içinde olduğunu bildirdi.


Ancak şimdiye kadar sağduyulu yaklaşım sayesinde bu lobinin başarılı olamadığını belirten Peker, şöyle dedi: Bu konuda Fransa Cumhurbaşkanı ve hükümetinin tepkisiz kalmayarak gerekli girişimlerde bulunması gerekir. Türk Dışişleri`nin ABD`deki gibi bunu da başarılı bir çalışmayla önleyeceğini düşünüyorum. Bu kararın Fransız Meclis`inden geçeceğine ihtimal vermemekle birlikte, geçmesi durumunda Türk-Fransız ilişkilerini derinden yaralayacağı açıktır. İki ülkenin siyasi ilişkilerinin zedelenmesinin yanısıra, ticari ilişkilerimizin de alacağı yara umarım Fransız Meclisi tarafından önemle dikkate alınır.


ATO BAŞKANI AYGÜN;

ATO Başkanı Sinan Aygün de, Fransa senatosunda sözde Ermeni Soykırım Tasarısı`nın kabul edilmesinin iki ülkenin dostane ilişkilerini zedeleyeceğini belirterek, alınan kararın tek kelime ile hayal kırıklığı yarattığını bildirdi. Kararın dostlukla bağdaşır tarafı bulunmadığını de ifade eden Aygün şöyle dedi: Fransa Cumhurbaşkanı Jacgues Chirac ve Başbakan Lionel Jospin`in tasarıyakayıtsız kalmasını kamul edemiyor ve kınıyorum. Türkiye Fransa ilişkilerinin hükümetlerin hatalı davranışları sonucu krize girmesi iki ülkenin de yararına değildi. Bu karardan ve tırmanacak gerginlikten sadece Fransa zarar görecektir. Biz Fransız Cumhurbaşkanı ve Başbakanı`ndan Clinton gibi davranmasını ve ağırlığını koymasını beklerdik. Türkiye bunları unutmayacak kadar hafızası kuvvetli bir ülkedir. Türkiye bunu sineye çekmez, gereken cevap derhal verilir.

Diğer Genel Haberleri