FP`li Berberoğlu: Çıkan af kanunu ile cezaevleri rahatladı

Bigpara Haber
FP`Li Bekaroğlu: Çıkartılan Af Kanunu İle Cezaevleri Rahatlamıştır. Bu Nedenle Bakan`I, Vermiş Olduğu SözünGereğini Yapmaya Davet Ediyorum -Şimdi Provokasyonlardan Ve Muhtemel Bir Kaostan Korkuyoruz


ANKARA (A.A) - 22.12.2000 - FP Genel Başkan YardımcısıMehmet Bekaroğlu,
Çıkartılan af kanunu ile cezaevleri rahatlamıştır. Bu nedenle Bakan`ı, vermiş olduğu sözün gereğini yapmaya davet ediyorum dedi. Bekaroğlu, TBMM`de düzenlediği basın toplantısında, Hayata Dönüş Operasyonu sonucunda ikisi asker olmak üzere 22 kişinin öldüğünü anımsatarak, bundan sonra provokasyonlardan ve muhtemelbir kaostan korktuklarını söyledi. Mehmet Bekaroğlu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu`nun dünkü toplantısından sonra cezaevlerine yapılan müdahelenin insan haklarına ters düşmediği yolunda yapılan açıklamayı talihsizlik olarak değerlendirdi. Başta tutuklu ve hükümlüaileleri olmak üzere kamuoyunun operasyonlarla ilgili yapılan açıklamalardan tatmin olmadığını savunan Bekaroğlu, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı`nın Çoğu zaman birbiriyle çelişenaçıklamalarının kuşkuları daha da artırdığını öne sürdü.


Bekaroğlu, ölüm orucu yapanların sağlık durumları, ölüm orucu yapıp yapmadıkları konusunun, kamu kurumu niteliğindeki Türk Tabipler Birliği`ne bırakılması gerektiğini bildirdi. Mehmet Bekaroğlu, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk`ün F tipi cezaevleriyle ilgili açıklamasına da değinerek, şöyle konuştu:
Adalet Bakanlığı`nın F tipi cezaevleri ile ilgili yaptığı açıklamalar ülke ve dünya kamuoyu önünde olmuştur. Sayın Bakan F tipi cezaevlerini dünya standartlarına uygun yapısal ve hukuki düzenlemeler yapılmadan açılmayacağını, bunun için toplumsalmutabakat arayacağını söylemiştir. Operasyonlar dolayısıyla mevcut cezaevlerinin tahrip olmasıSayın Bakan`ın vermiş olduğu sözü yok saymasının gerekçesi olamaz. Çıkartılan Af kanunu ilecezaevleri rahatlamıştır. Bu nedenle Bakan`ı, vermiş olduğusözün gereğini yapmaya davet ediyorum.


KOMİSYON`UN AÇIKLAMASI:

Bekaroğlu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu`nun dün yaptığı açıklamayı da eleştirerek, sözlerini şöyle tamamladı: İnsan haklarısavunucuları, hak ihlalineuğrayan kişilerin kimlikleri ile ilgilenmezler, hak ihlaline uğrayanın etnik kökeni, dini, mezhebi, cinsiyeti, sosyal sınıfı, daha önce işlemiş olduğu suç, onların haklarını savunmalarına engel olmaz. Mehmet Bekaroğlu, bir soru üzerine,İnsan Hakları Komisyonu`ndan istifa etmeyi ciddi olarak düşündüğünü, ancak arkadaşları ve bazı kuruluşlardan gelen istekler üzerine bundan vazgeçtiğini söyledi. Bekaroğlu, dün yapılan toplantıya rahatsızlığından dolayı katılamadığını, herhangi bir art niyet bulunmadığını ifade etti. Ulucanlar Cezaevi ile ilgili hazırladığımız raporlar değerlendirilse bu sorunları yaşamazdık diyen Bekaroğlu, Hayata Dönüş Operasyonu`nun incelenmesinden yana olduğunu söyledi. Mehmet Bekaroğlu,İnsan Haklarıni İnceleme Komisyonu Başkanıile görüştüğünü ve mahkum yakınlarına bilgi verilmesi amacıyla bir Bilgi Merkezi kurulmasını istediğini sözlerine ekledi.

Diğer Politika Haberleri