FP, Anayasa`nın 69, 86 Ve 101 Maddelerinde Değişiklik İstedi

Bigpara Haber
FP, anayasa`nın 69, 86 ve 101 ile geçici 15. Maddesinde değişiklik yapılmasına ilişkinteklifini imzaya açtı -fp`nin önerisinde, iktidar önerisinden farklı olarak, temelli kapatılan bir partinin, hangi hallerde bir başka ad altındakurulmuş sayılacağı hususu kanunla düzenlenir cümlesi yer alıyor.


ANKARA (A.A) - 07.12.2000 - Fazilet Partisi,Anayasa`nın 69, 86 ve 101 ile Geçici 15. maddesinde değişiklik öngören değişiklik teklifini imzaya açtı. FP`nin Anayasa değişikliği teklifinde, iktidarı oluşturan partilerin teklifinden ayrı olarak yalnızca, Temelli kapatılanbir partinin, hangi hallerde bir başka ad altındakurulmuş sayılacağı hususu kanunla düzenlenir cümlesi yer alıyor. FP Genel Başkanı Recai Kutan`ın ilk imza sahibi olduğu teklifin ilk maddesi, Anayasa`nın 69. maddesinin 6. fıkrasının, Bir siyasi partinin 68. maddenindördüncüfıkrası hükümlerine aykırı eylemlerden ötürü temelli kapatılmasına, ancak o partininkanunla belirlenen ölçütlere göre, bu nitelikteki fiilleri işlediğinin yetkili mahkemelerce kesin hükmebağlandığı ve bu hükümlerinodak oluşturmayayeterli olduğu hususunun Anayasa Mahkemesi`nce tespit edilmesi halindekarar verilir şeklinde değiştirilmesini öngörüyor. Sözkonusu maddenin7. fıkrasının ise Temellikapatılanbir partinin, hangi hallerdebir başka ad altındakurulmuş sayılacağı hususu kanunla düzenlenir şeklindedüzenlenmesi isteniyor. Teklifte, Anayasa`nın 86. maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesiTBMM üyelerinin ödenek, yolluk ve emeklilik işlemleri kanunla düzenlenir şeklindedeğiştirilmesi, fıkranın sonuna, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile bunlarınemeklilikleri Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı ile ilgilendirilir ve üyeliği sona erenlerin istekleri halinde ilgileri devam eder ibaresinin eklenmesi hükme bağlanıyor. İkinci fıkrada yer alan sosyal güvenlik kuruluşu yerine de`Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı yazılması isteniyor.


FP, Cumhurbaşkanı`nın görev süresine ilişkin Anayasa`nın 101. maddesinın birinci fıkrasının şu şekilde değiştirilmesini öneriyor: Cumhurbaşkanı, TBMM`ce kırk yaşını doldurmuş ve yükseköğrenim yapmış, kendi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından beş yıllık bir süre içinseçilir. Bir kimse enfazlaiki kez cumhurbaşkanı seçilebilir. Değişiklik teklifinde, Anayasanın Geçici 15. maddesininson fıkrasının yürürlüktenkaldırılması da isteniyor.

Diğer Politika Haberleri