Fonların Gözde Hisseleri

Bigpara Haber
A ve B tipi fonların en çok tercih ettikleri hisse senedinin başında Anadolu Isuzu geliyor.


Borsayı bir kumar olarak gören anlayış yerini, bunun uzun vadeli bir yatırım olduğu ve uzmanlık gerektirdiği anlayışına bıraktıkça fonların da piyasadaki payı artıyor. Çünkü uzmanlar tarafından yönetilen fonlar, yatırım kararlarında küçük yatırımcılara oranla daha bilimsel ve objektif davranabiliyorlar.


Borsa Market Dergisi`nin haberine göre küçük yatırımcıya oranla daha fazla bilgiye ulaşma şansı olan fon uzmanları, hızlı karar almanın önemli olduğu bu piyasada sonuca daha çabuk ulaşabiliyorlar. Dolayısıyla bilgiye ulaşmada ve bunları değerlendirmede olanakları daha sınırlı olan, yeterli vakti olmayan küçük yatırımcılar tasarruflarını uzmanların yönettiği fonlarda değerlendiriyor. Ayrıca fonlar yapıları itibarıyla daha uzun vadeli düşündükleri için kısmi dalgalanmalara göre hareket etmiyorlar. Bu da fon portföylerinin daha istikrarlı bir görüntü çizmesine neden oluyor.A ve B tipi fonların en çok tercih ettiği hisselerin başında Anadolu Isuzu var. 12 Ekim öğlen verilerine göre Anadolu Isuzu`nun Takasbank`taki kayıtlı 414 bin 325 lotluk hissesini yüzde 14.77`si yani 2 trilyon 969 milyar liralık kısmı fonların denetiminde. İMKB`deki bütün hisselerin sadece yüzde 2.3`ünün fonların portföyünde olduğu düşünüldüğünde bu tutarın epey yüksek olduğu görülüyor.


Bu hisseyi yüzde 11.98 ile Çarşı Mağazacılık ve yüzde 11.92 ile Alcatel Teletaş izliyor. Çarşı`nın 2 trilyon 848 milyar liralık, A.Teletaş`ın ise 7 trilyon 714 milyar liralık kısmı fonların elinde. Hisselerinin yüzde 10`undan fazlası fonların elinde olanyarın içinde parasal tutarı en çok olan ise Alarko Holding. Bu hissenin Takasbank`taki kayıtlı hisselerinin yüzde 11.16`sı yani 9 trilyon 705 milyar liralık kısmı fonların elinde.


Fonlardaki hisseler parasal büyüklük açısından değerlendirildiğinde en büyük payı İMKB 30 hisselerinin aldığı görülüyor. Fonlar, bu hisselerin piyasadaki kısmının daha küçük bir bölümünü portföylerinde bulundurmalarına rağmen hisselerin sayısının çok olması parasal karşılık itibarıyla diğerlerine oranla daha büyük yer tutuyor. (YENİ BİNYIL)

Diğer Genel Haberleri