Fonlar Türkiye`ye akacak

Bigpara Haber
Henry De Vismes, 2001 yılında yüzde 20 enflasyon ve yüzde 4.5 - 5 civarında bir büyüme sağlanması durumunda Türkiye`nin ciddi bir şekilde yabancı fonları çekebileceğini söyledi.


Bireysel ve kurumsal global portföy yönetiminde 30 yılı aşkın deneyime sahip olan Henry De Vismes, Türkiye`nin program açısından bugüne kadar yaptıklarına devam etmesi gerektiğini belirterek, bütün kesimlerin bu programa olan güvenlerinin devam etmesi ve iradeli davranılması gerektiğini söyledi. Yabancı yatırımcıların istikrar aradığını belirten De Vismes, yabancı yatırımcının bir ülkeye gelmesi için bir devamlılığa önem verildiğine dikkat çekti. De Vismes, Türkiye`nin beklediği yabancı sermayeye kavuşması için önümüzdeki yıla ilişkin göstergelerin de ortaya çıkması gerektiğini vurguladı. De Vismes, Türkiye, 2001 yılında enflasyonunu yüzde 20`nin altına çekip, ekonomide de yüzde 4.5 - 5 civarında büyüme elde ederse para akın akın gelecektir. Bunun önüne hiçbirşey geçemez. Bu nedenle devamlılık çok önemlidir dedi.


AVRUPA`DA DA AYNI SORUN YAŞANIYOR;

Yabancı sermayenin çekilememesinin nedenini IMF`ye sorulması gerektiğini belirten SSB Citi Asset Management`da uluslararası sermaye piyasalarından sorumlu Yönetici olarak görev yapan De Vismes, programda hükümetin açıklaması gereken 3 - 4 aylık bir gecikmenin sözkonusu olduğunu söyledi. De Vismes, Türkiye`ye gelecek olan IMF heyetinin de bunu sorgulayacağını vurgulayarak, sorunların tespit edileceğini ifade etti. Programın gecikerek de olsa iyi yürütüldüğünü belirten De Vismes, yabancı fonların bazen farklı davrandığını kaydetti. Euro bölgesinde yaşananın da bu duruma bir örnek teşkil ettiğini belirten De Vismes, Avrupa tek para birimine geçtiğinde ciddi bir para girişi beklerken inanılmaz bir para çıkışının yaşandığını belirtti. De Vismes, Avrupa`ya para girişi beklerken para Amerika`ya gitti. Çünkü ABD`ye yönelen yatırımcılar buradaki hisse senetlerinden daha fazla gelir elde edeceklerini biliyorlardı. Burada olduğu gibi bazen olaylar daha geç algılanabilir ve beklenilen hemen olmayabilir. Türkiye açısından da yabancı sermaye akışının oluşacağından eminim. Bu nedenle doğrudan yabancı yatırımların gelmesi konusunda Türkiye`nin biraz sabırlı olması ve programa tavizsiz devam etmesi gerekir. Bunun sonucunda yabancı sermayenin Türkiye`ye akmaması için hiçbir neden yok ve gelecek seneden itibaren bu akış olacaktır dedi.
Devamlılık not artışını getirecek


1999 depremi ve Rusya krizinin etkisiyle Türk ekonomisinin küçüldüğünü hatırlatan De Vismes, piyasaların bu yıl Türkiye`nin ciddi bir yükseliş yapacağını gördüğünü ancak, gelecek yılda bu artışın yüzde 4.5 - 5 civarında olacağının görülmesi gerektiğini söyledi. De Vismes, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının olası bir not artışı için bu yıl ki büyümeye parelel olarak 2001 yılı büyümesini de algılaması gerektiğini söyledi. De Vismes, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarınının ekonomide devamlılığa baktıklarını ve bunu gördüklerinde not artıracaklarını söyledi.


CARİ AÇIK ÖNLENENİLİR;

Türkiye`nin bütçe dengesini sağlaması için özelleştirmelerin tamamlanması gerektiğine dikkat çeken De Vismes, Cumhurbaşkını ile Başbakan arasında yaşanan KHK sorununun da aşılacağını söyledi. De Vismes, hükümetin bütçe açığını kapatmak için 8 milyar dolara ihtiyacı olduğunu belirterek, özelleştirme sürecinin kolay olmayacağını ancak, kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Cari işlemler açığı konusunda hükümetin aldığı önlemlerin etkili olacağını vurgulayan De Vismes, Cari açık rakamsal olarak büyük. Ancak, şu anda bir felaket tablosu yok, sorun aşılabilir gözüküyor dedi. Fazilet Partisi`nin durumuna ilişkin yabancı yatırımcıların kaygılı olduğunu kaydeden De Vismes, siyasi partilerin gerçekçi olmak zorunda olduklarını dolayısıyla bu konuda sıkıntıların aşılabileceğine inandıklarını söyledi. De Vismes, Hem siyasi hem de ekonomik anlamda Türkiye iyiye doğru gidiyor. Türkiye`de her kesimin bu programı desteklemesi çok önemli. Bugüne kadar bu denli bir güven oluşturulamamıştı dedi.


İMKB`YE İLGİ ARTACAK;

Henry De Vismes, gelişmekte olan borsalara yabancı yatırımcıların ilgi göstermemesinin nedeni olarak teknoloji hisselerini gösterdi. De Vismes, Teknoloji hisselerinin getirisi gelişmekte olan borsaların getirisinin üzerine çıktı. Bu nedenle teknoloji hisselerine büyük yatırımlar oldu. Yakın bir zamanda teknoloji hisselerine duyulan bu aşk, rağbet sona erecek ve gelişmekte olan borsalara rağbet artacak. Bu durum İMKB için de geçerlidir dedi.


HENRY DE VİSMES KİMDİR?

Vismes, bireysel ve kurumsal global portföy yönetiminde 30 yılı aşkın deneyime sahip bir yatırım uzmanı. De Vismes, Londra merkezli Kleinwort Benson Group Bankası`nda çalışmaya başladıktan sonra Citibank`ta çalışmaya başlayan Vismes, şu anda SSB Citi asset management`da uluslararası sermaye piyasalarından sorumlu yönetici olarak görev yapıyor. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri