Fondaki Bankaların Satışı 2 Ayda Bitecek

Bigpara Haber


-Fondaki Bankaların Satışını 2 Ayda Tamamlamayı Planlıyoruz -El Konulan Bankalara Aktarılacak 6.1 Milyar Dolarlık Özel Tertip Tahviller, Bugün-Yarın Piyasaya Çıkacak -Kamu Bankalarının Görev Zararının Tasfiyesini 2001`De Tamamlayacağız

ANKARA (A.A) - 09.11.2000 - Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na devredilen bankaların satışını 2 ayda tamamlamayı planladıklarını söyledi. Demiralp, TBMM`de gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı. El konulan bankalara aktarılacak 6.1 milyar dolarlık özel tertip tahvillerin bugün-yarın piyasaya çıkacağını bildiren Demiralp, tahvillerin yarısının döviz, yarısının da Türk Lirası cinsinden çıkarılacağını söyledi. Özel tip tahvillerin piyasada işlem görmeyeceğini hatırlatan Demiralp, şöyle konuştu: Dolayısıyla bu tahviller, mevcut bono ve faiz piyasasını etkilemeyecek. Tahviller, sorunlu bankaların ihtiyaçlarına göre kullandırılacak. Bankaların satışı aşamasında ise talip olan kuruluşla özel bir devir protokolü imzalanacak. Buna göre, bankalara talip olankuruluş, talip olduğu bankanın kullandığı tahvili, 2 yılı geri ödemesiz, 10 yıl vadeyle Hazine`ye geri ödeyecek.

Demiralp, bu ödemelerde faiz oranlarının ne olacağını sorusuna da, Piyasa koşulları olacak. Türk Lirası için iç piyasa, döviz için ise libor baz alınacak karşılığını verdi. Bir başka soru üzerine, 2001 yılında 8 milyar dolar dış borçlanmaya gidileceğini belirten Demiralp, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na devredilen bankaların satışının da 2 ayda tamamlanacağını söyledi. Demiralp, kamu bankalarının 11 katrilyon lirayı aşkın görev zararlarının nasıl tasfiye edileceğinin sorulması üzerine de, Sözkonusu tasarı yasalaştıktan sonra piyasaları etkilemeyecek şekilde bir tasfiye planı hazırlayacağız. Bu konuda çok hassas bir çalışma yürütüyoruz. Bunu 2001`de tümüyle çözeceğiz diye konuştu.

Diğer Ekonomi Haberleri