Fiyatlar Ekimde de Tarım Lehine

Bigpara Haber
Tarım ve sanayi arasında fiyat dengesi ekim ayında da tarım lehine gelişti. İlk on ayda tarım fiyatlarında artış yüzde 30.3, sanayideki artış yüzde 25.4 düzeyinde gerçekleşti.

Tarım ve sanayi arasındaki fiyat dengesi tarım lehine gelişmesini ekimde de sürdürdü. Sanayi fiyatlarının yüzde 2 arttığı ekimde, tarımda ise yüzde 4.6`lık bir fiyat artışı yaşandı. Böylece iç ticaret haddi ekimdi 114.3`e kadar çıktı. Tarımda yaz aylarında yaşanan ucuzluk eylülle birlikte sona ermiş, sanayideki yüzde 1.9`luk fiyat artışına karşılık tarımdaki artış yüzde 3.5 düzeyinde gerçekleşmiş, böylece iç ticaret haddi 111.5`e yükselmişti. İlk on ayda tarım fiyatlarında artış yüzde 30.3, sanayideki artış yüzde 25.4 düzeyinde gerçekleşti.


İÇ TİCARET HADDİ NEDİR?

TEFE kapsamındaki tarım fiyatları endeksinin sanayi fiyat endeksine oranlanmasıyla bulunan iç ticaret haddinin 100`ün üzerinde çıkması, baz yılına göre tarım ürünlerinin sanayi mallarına göre daha pahalı olduğunu gösteriyor. Haddin 100`ün altında oluşması ise fiyat artışının sanayide daha yüksek olduğu anlamına geliyor. İç ticaret haddinin büyümesi tarım; küçülmesi sanayi lehine bir fiyat gelişmesine işaret ediyor.


TÜKETİCİ / TOPTAN;

TÜFE`nin TEFE`ye oranı ise ekimde yüzde 127.7`ye kadar yükseldi. Bu durum, ekimde tüketici fiyat artışının toptan eşya fiyatlarındaki artışa göre daha yüksek çıkmasından kaynaklandı. TÜFE`nin TEFE`ye oranı, mayısta yüzde 122.9`a, haziranda yüzde 123.4`e, temmuzda yüzde 124.9`a, ağustosta yüzde 126.4`e, eylülde yüzde 127.3`e, ekimde de yüzde 127.7`ye kadar yükseldi. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri