Fitch açıkladı! Not artışı için...

Bigpara Haber

Fitch`in Londra`da yaptığı toplantıda cari işlemler açığında kalıcı bir azalma, düşük enflasyon, daha fazla doğrudan yabancı yatırım Türkiye`nin notunda bir artırımı tetikleyeceğini söyledi. Fitch Türkiye`nin zayıf noktası olarak tasarruf oranlarını gösterdi.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Londra`da yaptığı toplantıda Türkiye`yi değerlendirdi. Türkiye ekonomisine dair olumlu ve olumsuz yönlerin ortaya koyulduğu toplantıda Türkiye`nin cari işlemler açığının 2013`de yüzde 6.5 olmasını beklentisine yer verildi.

Türkiye`nin cari işlemler açığının 2014`de yüzde 7 bekleyen Fitch,  Türkiye`nin ana zayıflığı düşük tasarruf oranları ve yüksek cari işlemler açığı olduğunu söyledi.

Türkiye`nin kredi notunun gelecek 3 yılda düşürülmesi olasılığı yüzde 18 olarak açıklayan Fitch gelecek 1 yılda düşürülmesi olasılığının ise yüzde 10 olduğunu belirtti. Ülkenin kredi notunun gelecek 1 yılda artırılması olasılığı yüzde 20 gören kuruluş gelecek 3 yılda artırılması olasılığı yüzde 40 olarak açıkladı.

Not artırımı için Türkiye, dış şoklara karşı kırılganlıkların, politik risklerin üstesinde gelmesi gerektiğini belirten kuruluş ekonomideki dayanıklılık ihracattaki büyümeden kaynaklandığına dikkat çekti.

Türkiye`nin yabancı portföy girişlerine bağımlılığı bir kırılganlık olduğu kaydedilirken net dış borç rasyoları BBB notuna sahip ülkelerden daha iyi olduğuna dikkat çekildi.

Kuruluş Türkiye`nin yüzde 6 olan yapısal açığında küçük iyileşme beklerken yüzde 6 olan yapısal açığı, kredi notunu BBB-`de sınırladığı belirtildi.

Türkiye ekonomisinin 2013`de yüzde 3.8 büyümesini beklenirken 2014`de yüzde 4.5 büyümesini beklentisi dile getirildi.

Cari işlemler açığında kalıcı bir azalma, düşük enflasyon, daha fazla doğrudan yabancı yatırım Türkiye`nin notunda bir artırımı tetikler denilirken, cari açıkta önemli iyileşme beklenmediği de kaydedildi.

Kasım ayındaki not artırımından bu yana Türkiye`deki gelişmeleri olumlu bulan Fitch, Türk ekonomisinin şoklara karşı kırılgan olduğu ve oynaklığın devam edeceği uyarısında bulundu.

Türk ekonomisinde yeniden dengelenme çalışmalarının olduğu kaydedilirken, ödemeler dengesi krizinin Türkiye`nin notunda indirim için tetikleyici olabileceğine dikkat çekildi.

Fitch Türkiye`nin önündeki en büyük siyasi riskin de, Suriye krizinin içine çekilmesi olduğunu belirtti.

Diğer Genel Haberleri