Fırsatçılara dikkat!

Bigpara Haber
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, bazı spekülatörlerin kuraklık ve Ramazan fırsatçılığı yaptığını iddia ederek, Tedbir alınmadığı takdirde gıda fiyatlarında patlama olacak dedi.

MİLLİYET

Bayraktar, TZOB genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, son dönemde gıda fiyatlarında yaşanan fiyat artışlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bu sezon yağışların azlığı ve sıcakların yüksek seyretmesi nedeniyle tarımsal ürünlerin verim ve kalitesinde düşüşler meydana geldiğini anlatan Bayraktar, 720 ziraat odasından alınan bilgilere göre yaşanan kuraklığın Türkiye’ye maliyetinin yaklaşık 5 milyar YTL olarak belirlendiğini söyledi.

 Bayraktar, tarım bölgeleri bazında gerçekleştirilen çalışmaya göre, 5 milyar YTL’lik toplam zararın yüzde 41,7’sinin İç Anadolu illerini kapsayan birinci (orta kuzey), sekizinci (orta doğu) ve dokuzuncu (orta güney) tarım bölgelerinde, yüzde 27,7’sinin Ege, yüzde 15’inin Marmara, yüzde 14,3’ünün de Akdeniz bölgesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Ürün bazında inceleme yapıldığı zaman buğdayda üretim kaybının yüzde 20, karpuzda yüzde 24, çekirdeksiz kuru üzümde yüzde 20, domateste yüzde 25, ayçiçeğinde yüzde 17 olduğunun görüldüğünü belirten Bayraktar, 4 Temmuz 2007 tarihinde yayımlanan Kuraklık Kararnamesi ülkemizde çiftçilerimizin uğradığı zararın telafisini sağlama bakımından çok yetersiz kalmıştır dedi.

KURAKLIK VE RAMAZAN FIRSATÇILIĞI YAPILIYOR- Kuraklığa ve verim azlığına rağmen üreticinin sattığı ürünün artmadığını, ürün fiyatların hal, pazar ve market raflarında arttığını anlatan Bayraktar, örneğin üretici tarafından domatesin kilogramını 0,50 YTL’ye satılırken, ürünün hal fiyatının 0,65 YTL, pazar fiyatının 0,75, market fiyatının ise 1,40 YTL olduğunu söyledi.

Aynı şekilde üreticinin armudun kilogramını 0,75 YTL’den sattığını belirten Bayraktar, söz konusu ürünün hal fiyatının 1,28 YTL, pazar fiyatının 1,50 YTL, market fiyatının ise 1,95 YTL olduğunu kaydetti.

TZOB Başkanı, hayvansal ürünlere bakıldığı zaman da 1 litre sütün üretici fiyatının 0,, market fiyatının 1,57, 1 kilogram dana kuşbaşının üretici fiyatının 7,75 YTL, market fiyatının 14,59 YTL olduğuna işaret etti.

Üreticilerin zararı ve üretici satış fiyatları ortada iken, bazı spekülatörler tarafından ürünün azlığı gerekçe gösterilerek fiyatların yükseltildiğini ve adeta kuraklık ve Ramazan fırsatçılığı yapıldığını kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu:

 Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 240’lara, kurutulmuş ürünlerde yüzde 266’lara, baklagillerde yüzde 177’lere, hayvansal ürünlerde ise yüzde 195’lere kadar çıkmaktadır. Etkin bir pazarlama organizasyonunun kurulamamış olması, mevcut sistemin aracılar tarafından kontrol ediliyor olması, hem ürün kayıplarına neden olmakta, hem de üretici-tüketici arasındaki makasın açılmasına neden olmaktadır. Tüketicilerimizin gıda ürünlerini pahalıya tüketmesinin sorumlusu üretici değildir. Bilakis üreticiden tüketiciye ulaşan hal, pazar ve market gibi zincirlerin halkalarının artışlarında etkili rol oynadığı görülmektedir. Tedbir alınmadığı takdirde gıda fiyatlarında patlama olacaktır. Önümüzün Ramazan olması münasebetiyle fiyatların daha da artacağı dikkate alındığında, tüketicilerimizin daha da zorlanacağını söyleyebiliriz. Bayraktar, özellikle yaş meyve ve sebzede üretici ve tüketici arasında oluşan makasın azaltılması bakımında piyasalarda etkin bir denetim mekanizması kurularak, fiyatların aşırı bir biçimde artmasının önüne geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Ramazan ayı boyunca fırsatçılık yaparak ürün stoku yapanları teşhir edeceklerini ve konuyla ilgili önerilerini hükümet yetkililerine sunacaklarını kaydeden Bayraktar, Hükümetin bu konuda üzerine düşen görevi yapması için hükümet yetkilileriyle görüşeceğiz ve raporlarımızı sunacağız.

Diğer Genel Haberleri