Fındıkta Iç Ve Dış Piyasa Fiyatı Yükseliyor

Bigpara Haber
İç Ve Diş Piyasada Fiyat Yükseliyor -Findiğin Kentali Diş Piyasada 340 Dolari Aşarken, İç Piyasada 1 Milyon Liranin Üzerine Çikti -Trabzon Ticaret Borsasi Meclis Başkani Cirav: -Piyasada Yükseliş Sürececek -Yönetim Kurulu Başkani Hisoğlu: -Üretici Ürününü Kontrollü Getirmeyi Sürdürsün


TRABZON (A.A) - 22.11.2000 - Fındıkta, Ağustos ayından beri uygulanan istikrarlı politikalar sonucu iç ve dış piyasada fiyatlar yükselişini sürdürüyor. Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği`nin (FİSKOBİRLİK) 50 randımanlı kabuklu tonbul fındığa 1 milyon 100 bin lira fiyat vererek başlattığı ve peşin ödeme yaptığı piyasada, tüccar da fiyatını sürekli artırmayı sürdürüyor. Giresun yöresinde tüccarın alım fiyatı 1 milyon 100 bin liranın üzerine çıkarken, kaliteli fındıkta fiyat 1 milyon 200 bin liraya kadar ulaşıyor. Trabzon ve yöresinde hafta başına kadar 1 milyon liranın altında seyreden fiyatlar, Pazartesi gününden itibaren ilk defa 1 milyon liranın üzerine çıktı. Halen piyasada 1 milyon 10 ila 1 milyon 20 bin liradan alımlar yapılıyor.

FİSKOBİRLİK, 2000 yılı ürününden şimdiye kadar üreticilerden yaklaşık 92 bin ton alım yaparken, bunun bedeli olan yaklaşık 99 trilyon lirayı da peşin olarak ödedi. FİSKOBİRLİK yetkilileri, üreticilerin elindeki ürün bitene kadar piyasada alıcı olarak kalmaya devam edeceklerini açıkladılar. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, yaptığı yazılı açıklamada, piyasada istikrarlı politikaların izlenmesi ile dengenin oluştuğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: İstikrar devam ettiği sürece fiyatlardaki yükselişin sürmesini bekliyoruz. Dış piyasada sezon başında 300 doların altında olan standart naturel iç fındık fiyatları, son günlerde kentali (100 kg) 340 doların üzerine çıktı. FİSKOBİRLİK`in piyasada yer alması ve peşin ödeme yapmaya devam etmesi nedeniyle fiyatların düşmesinden söz edilemeyecektir. Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Hisoğlu ise istikrarın sürmesinden FİSKOBİRLİK ve tüccar kadar üreticininde payı olduğuna işaret ederek, Üretici ürününü piyasaya kontrollü olarak getirmeyi sürdürsün. Fiyatdaki yükselişin devam etmesini bekliyoruz. Aynı politikaların gelecek ürün döneminde de uygulanacağının açıklanması piyasanın geleceğini de olumlu etkileyecektir dedi. 2000 yılı ürününden üreticilerin elinde halen 150-200 bin ton arasında fındık bulunduğu tahmin ediliyor.

Diğer Genel Haberleri