Filipinler´de askeri isyan

Filipinler´de, hafta sonunda bir grup askerin 17 saat süren isyanının ardından, askeri istihbarat şefi Tuğgeneral Victor Corpus istifa etti

Bigpara Haber
Filipinler´de, hafta sonunda bir grup askerin 17 saat süren isyanının ardından, askeri istihbarat şefi Tuğgeneral Victor Corpus istifa etti.

Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo´nun yazılı açıklamasında, Corpus´un, isyanın ardından askerler arasında baş gösteren huzursuzluğun yatışması için ayrıldığı belirtildi. Corpus´un Arroyo´ya gönderdiği istifa mektubunda, ´´mevcut siyasi krizin yatışmaktan uzak olduğunu, subaylar arasında halen huzursuzluk bulunduğu´´ uyarısını yaptığı belirtildi.

Mektubunda isyancıların istifasını istediğini hatırlatan Corpus, Davao bombalanmasına karıştığı yönündeki iddiaların da asılsız olduğunu söyledi. Hafta sonunda yaklaşık 300 asker ve subay, Corpus´un istifasını daiçeren birtakım taleplerle, bir alışveriş merkezini patlayıcılarla elegeçirmiş, isyan 17 saat sürmüştü. Eski komünist gerilla lideri olan Corpus, ABD´den daha fazla askeri yardım almayı haklı kılmak için ülkenin güneyindeki bir bombalama olayına karışmak ve becerisizlikle suçlanıyordu.

İsyancılar, Nisan ayında güneydeki Davao kentinde kalabalık bir rıhtımda düzenlenen ve 16 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırı sırasında Corpus´un da kentte olduğunu öne sürüyorlar. Corpus´un ya bu saldırıya karıştığı ya da saldırıyı önceden öğrenip engelleme konusunda beceriksiz olduğunu savunan isyancılar, Corpus´un dışında Savunma Bakanı Angelo Reyes ve ulusal polis şefi General Hermogenes Ebdane´nin de istifasını istiyorlardı.

Diğer Genel Haberleri