Fikri olana sermaye var

Bigpara Haber
Kriz zamanlarında kendi işini kurmanın bir yolu da risk sermayedarlarından kaynak sağlayarak, iyi bir iş fikrine yatırım yapmaktır. Krizi fırsata dönüştürmek isteyenler, risk sermayesi yöntemiyle fikirlerini hayata geçirebilir, iyi bir kazanç düzeyi yakalayabilirler. İnandığınız bir projeniz var ise risk sermayedarlarına gidebilirsiniz.


Kâr garantiyse sermaye hazır

Bilindiği gibi ‘risk sermayedarları’, parasal kaynağa sahip olan ve kazandıracak iş fikirlerine yatırım yapma riskini alan kişilere deniliyor. Risk sermayesi uygulaması artık Türkiye’de de var. Özellikle yeni ekonomi ile ilgili fikri olup parası olmayan girişimcilere kaynak sağlamak için ortaya çıkan risk sermayedarları, artık kârlı olduğuna inandıkları başka sektörlere de yatırım yapıyorlar. Bu tip risk sermayesi bulabileceğiniz yerlerin ve nasıl başvuracağınıza ilişkin yönlendirici bilgileri aşağıda bulacaksınız. Öncelikle bir proje hazırlanması gerekiyor. Bu projenin en önemli özelliği fizibilitesi. Yatırım alanı, maliyeti, kadrosu, pazarı... Her şey inceden inceye hesap edilmiş olmalı. Ve tabiki inandırıcı, kesinlikle doğru hesaplamalara dayanmalı. Çünkü risk sermayedarları, inanmadıkları bir projeye asla yatırım yapmazlar.

Risk sermayesi sağlayan şirketler girişimcileri farklı seviyelerde ele alarak, fon aktarımı, teknoloji sağlanması, iş planının oluşturulması, stratejik yönetim ve karar alma gibi konularda destek ve danışmanlık sağlıyorlar. Bunun yanında fiziksel destek de (ofis, internet erişimi, gerekli altyapı donanımı gibi) sağlanabiliyor.


Risk sermayesi şirketleri çoğalıyor

Koç Bilgi Grubu

Koç Bilgi Grubu’nda ‘yeni iş geliştirme birimi’ oluşturuldu. Bu birim şimdiye kadar iki projeyi destekledi. Bunlar GVZ (geveze) ve Biletix şirketleri. İnternet ve yazılıma yönelik girişimleri destekliyor. Girişimcilerden belli iş planları hazırlamış olmaları isteniyor. Görüşmeler sırasında plan üzerindeki tahminler tartışılıyor. Geleceğe yönelik hedefler tutuyorsa ve gerçekten girişimciye kazanç vaadediyorsa yatırım ortaklık şartları konuşuluyor. Koç Bilgi Grubu bünyesindeki ‘iş geliştirme birimine’ risksermayesi@koc.com.tr adlı e - mail adresinden ulaşabilirsiniz.


Ericsson Crea World

Ericsson, yeni iş fikirlerini hayata geçirmek için Crea World adlı merkezi kurdu. Merkezde 45’e yakın proje hayata geçirildi. Bunların birçoğu Türkiye’deki GSM operatörlerinin yanı sıra İsrail, Almanya ve İngiltere’deki GSM operatörlerine satıldı. İş fikirleri kazandırmaya başladı. Ericsson Crea World’da projenizi uzmanlar yardımıyla ve gerekli üstün teknolojik altyapı ile gerçekleştirirken bu merkezdeki toplantı odalarından, test odalarından, proje ve tasarım odalarından, fitness merkezinden, okuma ve yemek salonlarında karşılıksız olarak yararlanabiliyorsunuz.

Adresi: Creaworld’ün Web adresi: www.creaworld.com.


Siemens

Siemens bünyesinde kurulan Siemens Business Accelerator, bilgi teknolojileri ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin projelerine destek veriyor. Almanya’dan sonra ilk defa Türkiye’de faaliyete geçirilen sistemle birlikte geliştirilmeye hazır projesi olan şirketler Siemens’e başvurark bu fırsattan yararlanabilir.

Ulaşabileceğiniz adres: www.siemens.com.tr


TTGV

Türkyi Teknoloji Geliştirme Vakfı, kendisine endüstriyel teknoloji projeleri kapsamında tahsis edilen 7 milyon dolar tutarında fon ile, en az iki adet risk sermayesi fonunun oluşumuna destek sağlayacak. Bu proje kapsamında risk sermayesi fonlarının ilki Türkiye İş Bankası ile birlikte İş Risk Yatırım Ortaklığı adı altında kuruldu. Diğer fonun uluslararası en iyi uygulama örneklerinden yola çıkılarak kurulması konusunda çalışmalar yürütülüyor.

İrtibat için: www.ttgv.org.tr


En çok tercih edilen alanlar

Bu sistemde daha çok tercih edilen yatırım alanları katma değeri yüksek iş fikri ve projelerden oluşuyor. Bu projelerin gerçekleştirilebileceği alanlar ise şunlar:

•Bilgisayar teknolojileri
•Yazılım
•Biyoteknoloji ve tıp teknolojisi
•Enerji
•Telekomünikasyon
•Hizmet sektörü


Fikrinizi fizibilite çalışmasına dönüştürün
İlk başvuru
İlk olarak projenizin genel taslağını hazırlayıp risk sermayedarı şirkete sunmanız gerekiyor. Hazırlayacağınız genel taslak içerisinde yatırım maliyeti, işletme giderleri, pazarlama stratejisi, gelir tahminleri gibi bilgiler olmalı

Değerlendirme
Şirket kendisine sunulan projeyi ayrıntılı olarak inceler, piyasa koşullarına göre değerlendir, karşılaştırır ve uygun olan proje sahipleriyle yüz yüze görüşür

Ortak çalışma
Görüşmeler sonucunda her iki taraf anlaşırsa proje detaylandırılır, çalışmalar başlar ve fizibilite çalışması yapılır

Koşulların belirlenmesi
Ortak çalışmalar sonucunda ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilir ve her iki taraf içinde projeye katılma koşulları belirlenir.
Böylelikle risk sermayesi şirketinin hangi oran ve koşullarda projeye katılacağı belirlenmiş olur

Sözleşme safhası
Risk sermayesi şirket ile girişimci eğer bütün koşullarda anlaşırsa bir gizlilik ve yatırım sözleşmesi imzalanır ve projenin hayata geçirilmesi için her iki taraf kendisine düşen çalışmalara başlar ve proje hayata geçirilir

Son aşama
Proje önceden belirlenen şart ve koşullarda hayata geçirildikten sonra risk sermayesi şirketi, yatırım sözleşmesinde belirlenen şekil ve koşullarda yatırımdan çıkar.

Diğer Ekonomi Haberleri