Ferrokrom`un Özelleştirilmesi

Bigpara Haber
-Antalya`Nin İlk Sanayi Kuruluşu Olan Ferrokrom Özelleştirilirken, Üretimde Devamlilik Sağlanmasi İstendi -Ferrokrom Genel Müdürü Uçkan Tekin: -Bu İşletmenin Antalya Ekonomisine Yilda 60 Trilyon Lira Katma Değer Katkisi Var -Bu Fabrikayi Antalya Halki Satin Almalidir


ANTALYA (A.A) - 09.11.2000 - Turizm ve tarım kenti olan Antalya`nın ilk sanayi kuruluşu olan Ferrokrom Fabrikası`nın özelleştirilme kapsamı içine alınması endişelere yol açtı. Eti Elektrometalurji A.Ş`ye bağlı olarak faaliyette bulunan ve Türkiye`nin tek karpit üretim tesisi olan Antalya Ferrokrom Sanayi A.Ş`nin Genel Müdürü Uçkan Tekin, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, tesislerde toplam 637 personelin görev yaptığını, bu üretim tesislerinin ülke ekonomisi için stratejik önemi olduğunu söyledi. Tekin, Ferrokrom tesislerinde bu yıl, 15 Ekim tarihine kadar, 8 bin 644 ton ferrokrom, 8 bin 91 ton karpit, 5 bin 475 ton silikoferrokrom ve 3 bin 255 ton soderberg üretimi gerçekleştirildiğini bildirdi. Ferrokrom ihracatının yüzde 90`ının Finlandiya, Lüksemburg, ABD ve İngiltere`ye, karpit ihracatının da daha çok Pakistan, Ürdün ve İran`a gerçekleştirildiğini belirten Tekin, şunları kaydetti: Düşük karbonlu ferrokrom, ferrosilisyum ve karpit, Türkiye`de sadece Antalya`da bulunan tesislerimizde üretilmektedir.


Tesislerimizdeki üretim için yalnızca metalurjik kok ve antrasit hammaddeleri ithal edilmekte olup diğer tüm hammadleler yurt içinden sağlanmaktadır. Ferrokrom tesislerinden, Eylül ayı sonuna kadar 5 milyon 243 bin 481 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini anlatan Tekin, Paslanmaz çeliğin ana hammaddesi olan düşük karbonlu ferrokrom ayrıca askeri alanda zırh, mermi, top mermisi ve kesici aletler imalinde kullanılmaktadır dedi. İşletmenin stratejik özelliği nedeniyle, Ferrokrom İşletmesini`nin özelleştirilmesinin çok önemli olduğunu anlatan Tekin, şöyle devam etti: Bu tesis alelade bir işletme değildir. Eğer burası özelleştirilecekse çok iyi koşullarda satışı gerçekleştirilmelidir. Özelleştirilmesinde, üretimin devamı sağlanmalıdır. Bir ORÜS ve Anpil örneği olmasın. Burası Avrupa`da sayılı işletmelerden biridir. Ferrokrom fabrikasına tüm Antalyalılar`ın ve bölge halkının sahip çıkması gerektiğini kaydeden Tekin, Eğer burası özelleştirilecekse öncelikle yöre halkına satılmalı. Çünkü bu işletme, Antalya ekonomisine 60 trilyon lira katmadeğer sağlıyor. Antalyalı bu fabrikayı gözden çıkarmamalı. Antalyalı sanayici ve işadamları ile çalışanlar bu konuda hassas olmalıdır dedi.

Diğer Ekonomi Haberleri