Fed'den tarihi faiz kararı... 54 ay sonra ilk kez düştü

ABD Merkez Bankası Fed faizi yüzde 5.5 seviyesinden 50 baz puan indirerek yüzde 5'e çekti. Böylece Fed 54 ay sonra ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu.

Bigpara Haber

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası Fed'in faiz kararına odaklanmıştı. Fed faizi 50 baz puan indirerek yüzde 5'e çekti. Mart 2020'den bu yana ilk faiz indirimi gerçekleştirilmiş oldu.

Fed faiz indirim kararını 1'e karşı 11 oyla aldı. Fed Yönetim Kurulu üyesi Bowman faizin 25 baz puan indirilmesi yönünde oy verdi.

POWELL: ÖNCELİĞİMİZ ENFLASYON

Fed Başkanı Jerome Powell, önceliklerinin enflasyonu aşağı getirmek olduğunu söyledi ve faiz kararlarını toplantıdan toplantıya vereceklerini belirtti.

Fed Başkanı Powell'ın açıklaması şöyle:

Haberin Devamı

FOMC üyeleri fiyat istikrarını ve tam istihdamı sağlamaya odaklı olmaya devam ediyorlar. Ekonominin gücünü devam ettirmeye bağlıyız. İş gücü piyasası enflasyon baskılarını bir kaynağı değil. Enflasyon geriledi ancak hala hedefimizin üzerinde.  İşsizlik oranı biraz yukarı gitti, ama hala düşük. Bizim birincil odağımız enflasyonu aşağı getirmek. Para politikası arz ve talep dengesinin yeniden sağlanmasına yardım etti. Enflasyon hedefimize çok daha yakın. Enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler azaldı ve iş gücü piyasası için aşağı yönlü riskler yükseldi. Faizler konusunda önceden belirlenmiş bir rotada değiliz. Ortaya koyduğumuz projeksiyonlar bir karar veya plan değil. Kararlarımızı toplantıdan toplantıya vermeye devam edeceğiz.

"FAİZ İNDİRİM HIZINI ARTIRABİLİRİZ"

Haberin Devamı

Eğer ekonomi güçlü kalmaya devam eder ve enflasyon ısrarcı olur ise, faiz indirim hızını azaltabiliriz. Eğer iş gücü piyasası kötüleşir ise yanıt verebiliriz. Ekonomi geliştikçe, para politikası hedeflerimizi en iyi karşılayacak şekilde ayarlanacak. Son toplantıdan bu yana çok fazla veri geldi ve 50 baz puan indirimin doğru şey olduğuna karar verdik. Eğer uygun ise faiz indirimleri konusunda daha hızlı, daha yavaş gidebilir, gerekir ise durdurabiliriz. Eylül toplantısı kararları FOMC'nin bir acele, telaş içinde olduğuna işaret etmiyor. Enflasyon ve istihdam konusunda sağlanan ilerlemeyi dikkate alarak politikamızı daha uygun şekilde ayarlama zamanı olduğuna karar verdik. 19 üye bu yıl içinde birkaç faiz indirimi bekliyor. 17 üye yıl sonuna kadar 3 indirim bekliyor. Kararlarımızı temkinli şekilde toplantıdan toplantıya alacağız. 

"GÜÇLÜ BİR BAŞLANGIÇ YAPTIK"

Haberin Devamı

İyi, güçlü bir başlangıç yaptık, bu enflasyonun yüzde 2 hedefine gelmekte olduğuna güvenin işareti.  İş gücü piyasası sağlam bir durumda ve bizim niyetimiz bunu devam ettirmek. Uygun olduğunu düşündüğümüz bir temelde yürüyoruz. Hem bilanço hem de politika faizi adımları normalleşmenin bir biçimi. Politikayı zaman içinde yeniden ayarlıyoruz, uygun olduğunu düşündüğümüz hızla hareket ediyoruz. İş gücü piyasası şartları sakinleşti, ancak hala maksimum istihdamdayız. Politikanın uygun şekilde yeniden ayarlanmasıyla ekonominin büyümeye devam edeceğine inanıyoruz. Enflasyon hedefini yakalamak için iş gücü piyasasının daha da gevşediğini görmemiz gerektiğini düşünmüyorum. İşsizlik oranı hala sağlıklı bir seviyede. İş gücüne katılım iyi bir seviyede. Ücret artışları hala yüzde 2 enflasyon ile tutarlı seviyenin biraz üzerinde.

"HENÜZ ZAFER İLAN ETMEDİK"

Fed enflasyon konusunda zafer ilan etmiyor. Başarıya ulaştık demiyoruz, ancak sağladığımız ilerleme bize güven veriyor. Faizleri normalleştirdikçe, konut piyasasının da normalleşeceğini düşünüyoruz. Ancak konut piyasasındaki sorunları Fed çözemez. Ekonomi iyi bir şekilde büyümeye devam ediyor ve anketler 2025'in de iyi olmasının beklendiğini gösteriyor. 50 baz puan indirimi geride kaldığımızı düşünerek yapmadık. Komitede yer alan herkes 50 baz puan indirim için doğru zaman olduğuna destek verdi. Bugünkü karar FOMC üyelerinden geniş destek buldu. Biraz daha nötrleşmeye doğru gitmenin zamanının geldiğine karar verdik. Fiyat istikrarı uzun vadede insanlara fayda sağlayacak, insanlar fiyat yükselişlerini düşünmek zorunda kalmayacaklar.

 

FOMC açıklamaları şöyle:

"Son göstergeler ekonomik faaliyetlerin güçlü bir hızla genişlemeye devam ettiğini göstermektedir. İstihdam artışı yavaşlamıştır ve işsizlik oranı yükselmekle birlikte düşük seyretmektedir. Enflasyon, Komite'nin yüzde 2'lik hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydetmiştir ancak bir miktar yüksek seyretmektedir. Komite, uzun vadede azami istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşmayı hedeflemektedir.

Komite, enflasyonun yüzde 2'ye doğru sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiğine dair daha fazla güven kazanmıştır ve istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin kabaca dengede olduğuna karar vermiştir. 

Ekonomik görünüm belirsizdir ve Komite, ikili görevinin her iki tarafına yönelik risklere karşı dikkatlidir. Enflasyondaki ilerleme ve risk dengesi ışığında Komite, federal fon oranı için hedef aralığını 1/2 puan düşürerek yüzde 4-3/4 ila 5'e çekmeye karar vermiştir.

Federal fon oranı hedef aralığında yapılacak ilave ayarlamaları değerlendirirken Komite, gelen verileri, gelişen görünümü ve risk dengesini dikkatle değerlendirecektir. Komite, Hazine tahvilleri ve ajans borcu ve ajans ipoteğine dayalı menkul kıymet varlıklarını azaltmaya devam edecektir.

Kurul, azami istihdamı destekleme ve enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürme konusunda güçlü bir kararlılığa sahiptir. Kurul, para politikasının uygun duruşunu değerlendirirken, gelen bilgilerin ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini izlemeye devam edecektir.

Kurul, (daha fazla) -2- Kurul'un hedeflerine ulaşılmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde para politikasının duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olacaktır. Kurul'un değerlendirmelerinde işgücü piyasası koşulları, enflasyon baskıları ve enflasyon beklentileri ile finansal ve uluslararası gelişmeler de dahil olmak üzere geniş bir bilgi yelpazesi dikkate alınacaktır.

Para politikası kararına Başkan Jerome H. Powell, Başkan Yardımcısı John C. Williams, Thomas I. Barkin, Michael S. Barr, Raphael W. Bostic, Lisa D. Cook, Mary C. Daly, Beth M. Hammack, Philip N. Jefferson, Adriana D. Kugler ve Christopher J. Waller oy vermiştir. Bu eyleme karşı oy kullanan Michelle W. Bowman, federal fon oranı için hedef aralığın bu aşamada 1/4 puan düşürülmesini tercih etti.

BÜYÜME ORANI AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri önümüzdeki bu yıl için büyüme tahmini gerilerken, önümüzdeki yıllar için tahminlerde bir değişiklik olmadı; Medyan faiz tahmini ise önümüzdeki üç yıl için aşağı yönlü revize etti.

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, 2024 yılı GSYH beklentisi %2,1'den %2,0'a çekildi; 2025, 2026 ve 2027 yılları için %2,00, uzun dönem için %1,8 olarak kaldı.

Fed yetkililerinin önümüzdeki döneme ilişkin tüm faiz tahminleri aşağı geldi. Bu yıl için medyan faiz tahmini %5,1'den %4,4'e, gelecek yıl için %4,1'den %3,4'e, 2026 yılı için %3,1'den %2,9'a aşağı yönlü revize edildi. 2027 yılı ve uzun dönem için tahmin %2,9 olarak belirlendi.

Fed'in projeksiyonunda, bu yıl için çekirdek PCE beklentisi %2,8'den %2,6'ya, gelecek yıl beklentisi %2,3'ten %2,2'ye çekilirken, 2026 ve 2027 yılları beklentisi %2,0 olarak öngörüldü.

Yetkililerin PCE enflasyon beklentileri bu yıl için %2,6'dan %2,3'e, gelecek yıl için %2,3'ten %2,1'e çekerken, 2026, 2027 ve uzun dönem için %2,0 olarak belirledi.

Fed yetkilileri bu yıl için işsizlik oranı tahminini %4,0'dan %4,4'e, gelecek yıl tahminini %4,2'ten %4,4'e, 2026 tahminini %4,1'den %4,3'e yükseltti; 2027 ve uzun dönem tahmini %4,2 oldu.

Fed yetkilileri 3 ayda bir ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.

Diğer Faiz Haberleri