FED 'temkinli olunacak' sinyali verdi

FED'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Mart ayında düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlandı.

Bigpara Haber

Fed'in 15-16 Mart'ta gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarında, bankanın Haziran ayından önce faizleri artırmasının çok ihtimal dahilinde olmadığı görülürken; banka içerisinde küresel ekonomik bir yavaşlamadan doğacak etkileri göğüsleyebilmek için gücün sınırlı olmasından endişe ediliyor.

Dün açıklanan toplantı tutanakları, politika yapıcıların Nisan ayında bir faiz artışını konuştuklarını fakat aralarından bazılarının küresel ekonomideki zorlukların biraz daha devam edeceğini ve birçok üyenin de faiz artırımında temkinli olunmasını söylediğini gösterdi.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

Tutanaklarda, "Katılımcılar genel olarak küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin risk oluşturmaya devam ettiğini gördüler" ifadeleri kullanıldı. Politika yapıcılar Mart ayı toplantısı sonrası 2016 yılı için iki faiz artışı beklediklerini belirtmişti fakat bu faiz artışlarının ne zaman olacağı hâlâ belirsiz. Tutanaklara göre birçok Fed üyesi, bankanın dışarıdan gelecek şoklara vereceği tepki gücünün, faizlerin zaten sıfıra yakın olmasından dolayı sınırlı olduğuna inanıyor.

Tutanaklarda, "Birçok katılımcı yükselen küresel riskler ve para politikasının bu risklere asimetrik cevap verme kabiliyetinin temkinli olmalarını gerektirdiğine inanıyor" denildi. Yatırımcılar Fed'in bu yıl faizleri artırması ihtimaline şüpheyle yaklaşırken, tutanaklar da para politikası konusunda izlenecek yola dair inançları çok değiştirmedi.

CME Group'a göre Fed vadeli kontrat fiyatları, yatırımcıların 26-27 Nisan'da yapılacak toplantıda faiz artışına hemen hemen hiç ihtimal vermediklerini gösteriyor.

Haberin Devamı

Tutanaklara göre birkaç merkez bankası yetkilisi, ABD'nin karşı karşıya olduğu risklerin yükselmesinden dolayı faizlerin Nisan ayında artırılmasının "acele edildiğine dair bir sinyal göndereceğini ve bunun uygun olmadığını" düşündüler.

Diğer Ekonomi Haberleri