FED, parayı ’Japon usulü’ gevşetecek

Bernanke bankanın sahip olduğu bütün imkanları sonuna kadar kullanacağını belirterek, para politikasında bir değişim olabileceği sinyalini verdi

Bigpara Haber

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, ekonominin  normale dönmesi için faiz oranlarını mümkün olduğunca indirdikten sonra da bankanın sahip olduğu bütün imkanları sonuna kadar kullanacağını belirterek, para politikasında bir değişim olabileceği sinyalini verdi.


Bernanke, FED’in hazine kağıtlarını satın almak gibi daha az geleneksel olan politikaları uygulayabileceğine dikkat çekerek, Merkez Bankası olarak kılıfımızdaki ikinci oku kullanmaya hazırız dedi. Bernanke’nin yeni açılımı, Japon Merkez Bankası’nın 2000-2006 yılları arasında uyguladığı ’parasal gevşeme’ politikasına benzetildi.

Faiz sıfıra yaklaşır

Bernanke, 15-16 Aralık’ta para politikasının görüşüleceği toplantı öncesi yaptığı açıklamada, gecelik borçlanma faiz oranının yüzde 1 olduğuna işaret ederek, Yüzde 1 seviyesi tabi ki faizlerin düşürülmesi konusunda bir sınır getiriyor. Böyle olsa da faiz oranını daha da indirmek kesinlikle mümkün diye konuştu. Bir anlamda faizlerin yüzde sıfır seviyesine yaklaşacağı mesajını veren Bernanke, FED’in para politikasında yeni araçları kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

’Bernanke San’ dediler

Bernanke tam olarak ifade etmese de uzmanlar, FED Başkanı’nın para politikasındaki yeni açılımını Japon Merkez Bankası’nın 2000-2006 arasında uyguladığı ’parasal gevşeme’ politikasına benzetiyor. FED Başkanı’na ’Bernanke San’ (San, Japonca’da ’Bey’ anlamına geliyor) diye hitap eden uzmanlar, Japon Merkez Bankası’nın faizlerin sıfıra yaklaşması üzerine, ekonomiyi canlandırmak için hazine kağıdı satın almıştı.

Diğer Genel Haberleri