FED`in kararı Türkiye`yi nasıl etkileyecek?

Uzmanlar, FED`in piyasaları tatmin eden bir karar vermesi halinde bunun olumlu yansımalarının içeride de görüleceğinin altını çiziyor

Bigpara Haber

FED`in vereceği faiz kararı Türkiye`de de yakından izleniyor. Uzmanlar, FED`in piyasaları tatmin eden bir karar vermesi halinde bunun olumlu yansımalarının içeride de görüleceğinin altını çiziyor.



HÜRRİYET

Özellikle dolar tarafında yeni bir düşüş dalgasının yaşanabileceğini kaydeden uzmanlar, kısa vadede 1.2 YTL seviyelerine doğru bir geri çekilme yaşanabileceğini ifade ediyor. Borsa ve faiz tarafında da alıcılı bir seyir öngörülüyor.

Finans Enstitüsü’nden Dr. Aylin Soydan, FED`in olası faiz indirimi kararının doların değerini daha da düşüreceğini ve dünya ekonomisindeki büyümeyi olumsuz yönde etkileceğini belirtti.

Bu dönemde Türkiye’nin seçim dahil yaza girerken var olan birçok siyasi riskini halletmiş olmasının bir şans gibi gözüktüğünü, ancak Türkiye’nin başta cari açık ve borç sorunu olmak üzere birçok yumuşak karnı bulunduğunu ifade eden Soydan, Türkiye bundan sonra `kısa vadeli sermaye nasıl gelirse, nereden gelirse gelsin kabulüm` anlayışıyla ödemeler dengesini tesis edemez. Türkiye kalıcı ve spesifik (istihdam artırıcı ve teknoloji transfer eden) yatırımları çekmek için çaba sarf etmelidir dedi.

Soydan, FED`in 25 baz puanlık bir indirim yapması halinde bile önümüzdeki haftalarda Türkiye’ye sermaye girişlerinin süreceğini ve dolar kurunun 1.2 seviyesinin altını görme ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekti. Soydan, borsada da güçlü ve yeni dönem için yapılanmasını tamamlamış şirketlere yabancı ilgisinin güçlü olacağını kaydetti.

İLGİLİ HABERLER

FED’İN FAİZ İNDİRİMİ PANSUMANDAN ÖTEYE GİTMEZ!!! Tıklayın

Diğer Genel Haberleri