Fed faizi 0.25 puan indirirse ne olur?

Bigpara Haber
ABD Merkez Bankası Fed`in yarınki toplantısında alacağı faiz kararı tüm dünya piyasalarının kaderini de belirleyecek görünüyor. Global piyasa oyuncuları Fed`in söz konusu toplantısında faiz indirimi kararı alacağına kesin gözüyle bakarken, bunun oranı konusunda ise tartışmalar sürüyor. Piyasa oyuncuları dünyada özellikle son bir haftada Fed`in 0.50`lik bir faiz indirimi yapacağına ilişkin beklentinin satın aldığına dikkat çekiyor. Bu beklentiyi geçen haftanın ikinci yarısından itibaren Türkiye`ye giren yabancı portföyündeki artıştan da gözlemlendiğini belirten bankacılara göre, 0.50`lik indirim Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yönelimi destekleyecek.
Buna göre kurlardaki düşüş devam ederken, faiz yüzde 17`leri aşağı yönde kırmayı deneyebilir. Zaten Merkez Bankası`nın faiz indirimi sonrası cuma bono faizleri yüzde 17.5`lere kadar inmişti.

Yüzde 0.25 satış getirir

Peki 0.25`lik bir faiz indiriminin etkisi ne olur? Bu konuda da iki farklı görüş var. 0.25`lik bir faiz indiriminin piyasalardaki beklentiyi karşılamayacağı ve bu nedenle dünya piyasalarındaki satış baskısının artacağı öne sürülüyor. Türkiyede bundan nasibini alacak. Kurlarda yükseliş gözlense bile halen 1.26`larda olan dolar kurunun 1.33- 1.35`leri denese bile yerli yatırımcıların satışları yüzünden şimdilik daha üst banda çıkması zor görünüyor. Faizde ise yükseliş sınırlı kalacak. Perşembe günü kısa vadeli faizlerde 0.25`lik indirime giden ve yüzde 17.25`e indiren Merkez Bankası`nın bu operasyonu ile bankaların fonlama maliyetleri yüzde 19.12`den, 18.82`ye indi. Bu nedenle Fed faiz indirimini 0.25`le sınırlar veya değiştirmezse bono faizleri fonlama maliyetinin altında başka deyişle yüzde 18.5`larda kalması beklenmeli. Buna göre 0.25`lik faiz indirimi mortgage krizi derinleşmezse piyasalarda sınırlı bozulma yaratacak.
Bir kesim ise daha iyimser. Global oyuncuların yüzde 0.25`lik faiz indirimini ilk adım olarak görerek son bir haftada başlattıkları alım hareketini sürdüreceği öne sürülüyor.

Diğer Genel Haberleri