FED beklemeye geçiyor

Marbaş Menkul Araştırma Bölümü FED Başkanı Yellen'in dünkü açıklamalarını değerlendirdi.

Bigpara Haber

İşte açıklamalar...

FED Başkanı Yellen, Kongre'de yaptığı konuşmada, gösterge faizinin halen kademeli olarak artırılmasını beklediğini, ancak süregelen kargaşanın Fed'in tahminlerini değiştirebileceğini, finans piyasalarındaki kargaşanın sürmesi durumunda Fed'in para politikasının sıkılaştırılmasının ertelenebileceğini açıkladı. Son açıklamalar kapsamında FOMC'nin Mart ayındaki toplantısında yeni faiz artırımı olasılığı oldukça azalmış durumda.

Yellen'ın sunum metninde hisse fiyatlarındaki düşüş ve dolardaki değerlenmenin devam etmesinin ekonomik aktivite ve istihdam piyasasına etkisinin olabileceği, % 2 olan enflasyon hedefine ulaşmanın ancak orta vadede mümkün görüldüğü, petrol fiyatlarının ekonomik açıdan negatif görünüm ortaya koyduğu uyarısında bulunuldu. Fed Başkanı Janet Yellen ABD ekonomisinin görünümüne dair biraz daha temkinli olsa da kademeli faiz artışı beklentisini değiştirmediğini, istihdam ve ücretlerdeki artışın gelir ve harcamaları destekleyeceği açıkladı.

Haberin Devamı

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Yellen negatif faiz üzerine gelen bir soruya bu konuyu tam anlamıyla araştırmadıklarını ve bu uygulama için öncelikle yasal prosedürlerin gözden geçirilmesi gerektiği yanıtını verirken Fed'in tekrar faizleri indirme noktasına geleceğini düşünmediğini belirtti. ABD Merkez Bankası yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk kez Aralık ayında faiz artırırken bir sonraki toplantı 15-16 martta gerçekleştirilecek.

Açıklamalardan pozitif etkilenen altında ise güvenli liman algısı yeniden gözlemlenirken yıl başından bu yana yükseliş %14 oldu. Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentilerin değişmesi, Çin'in para birimi Yuan'daki zayıflık ve gelişen piyasalardaki kargaşanın daha da artacağına ilişkin endişeler altın destekli ETF'lere talebi yükseltiyor. Altında 1204 Dolar seviyesinin üzerinde kalındığı sürece direnç seviyelerinin hızlı aşılarak 1220 Dolar'ın test edilmesini öngörüyoruz. 

 

Diğer Ekonomi Haberleri