Faizde düşüş trendi sona yaklaşıyor

Türkiye’de tahvil faizi 3,5 ayın en düşüğüne gerilerken uzmanlar, trendin devam etmeyebileceğini söyledi

Bigpara Haber

Türkiye’de tahvil faizi 3,5 ayın en düşüğüne gerilerken uzmanlar, trendin devam etmeyebileceğini söyledi.

Fercan Yalinkilic
@FercanY


Seçimin ardından yurtiçinde siyasi risklerin azalması ve gelişen piyasalara dair endişelerin azalmasıyla birlikte Türkiye tahvillerine talep arttı ve faizler geriledi. Dün yüzde 9,63 ile 3,5 ayın en düşük seviyesini gören faiz haftanın son işlem gününde 9,73’e yükseldi.

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici kısa vadede tahvil faizlerindeki düşüşün devam etmesini beklemediğini söyledi. bigpara.hurriyet.com.tr’un sorunlarını yanıtlayan Derici, faizin yüzde 9’un altına gerilemesi için “yaz aylarında AMB’nin gevşek para politikasının yanı sıra yurtiçinde enflasyonda beklenen düşüş gerçekleşmesi” gerektiğini belirtti.

FAİZLERİ CANLI TAKIP ETMEK İÇİN TIKLAYIN...

2 yıllık gösterge faiz Mayıs’ta yüzde 5’in altına gerileyerek tarihinin en düşük seviyesini gördü. Ancak yazın yaşanan Gezi protestoları, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile birlikte ABD Merkez Bankası Fed’in tahvil alım programını azaltmaya başlamasıyla faizler arttı. Mart’ta faiz yüzde 11’in üzerine çıktı.

Derici, faizlerde düşüşü için “kalıcı bir düşüş için zemin henüz hazır değil” diyor ve ekliyor: “Mevcut düzelmenin en önemli nedeni gelişmekte olan ülkelere sermaye akışındaki canlanma. Kalıcı düşüş için sermaye girişlerinin de kalıcı olması gerekiyor. Henüz bunun önündeki riskler (Fed para politikası, Çin büyümesinde yavaşlama vb.) göz ardı edilemeyecek boyutta”

fyalinkilic@hurriyet.com.tr
@FercanY

 

Diğer Faiz Haberleri