Faiz Vergisi, ımf Ile Standby`in On Kosulu.

Bigpara Haber
DEPREMVergisi tasarisina sabaha karsi konularak piyasalarda `deprem` etkisi yaratan faiz gelirine getirilen vergiyi, IMF`nin istedigi ortaya cikti. Hukumet faiz geliri vergisinden 1.5 katrilyon lira gelir bekliyor. Turkiye`den ayrilan IMF Heyeti, 20 Aralik`ta gorusulecek olan stand-by anlasmasinin imzalanabilmesi icin, devlet ic borclanma senetlerine vergi getirilmesini `on kosul` olarak one surdugu ogrenildi. `Priory action` olarak adlandirilan bu on kosul, niyet mektubuna `kayit` olarak girmedi. Hurriyet`in gorustugu bankacilar, devlet ic borclanma senetlerine yuzde 4 ile 19 arasinda getirilen bu verginin, geriye donuk olarak isletilmesinin ``hukuka ve ahlaka aykiri` oldugunu belirterek, ``Bu vergi, ekonomi yonetimine, Hukumete ve Meclis`e olan guveni zedelemistir`` dediler.
Bankacilar kisa bir sure Mali Milat`i uc yil erteleyen Hukumetin, bu vergiyle `kayitdisi ekonominin zaferini ilan ettigini`` bildirdiler. Piyasalari soke eden faiz geliri vergisi uzerine, bankacilarin getirdigi elestiriler soyle siralaniyor:
Adi konulmamasi konsolidasyon: Bu vergi adi konulmamis bir konsolidasyondur. Uzun zamandir tartisiliyordu. Sonunda bu sekilde karsimiza cikti. Hazine, hakkin olan parayi vergi adi altinda `ben odemiyorum`` diyecek.
Risk primi: Bu vergi, 1 Aralik`tan sonra yapilacak ihalelerde Hazine`ye yuksek faiz olarak geri doneecektir. Cunku ihalelerde risk primi olusacaktir.
Kumesteki Kazlar: Faiz gelirini odeyecek kesim, `kumesteki kaz` olarak tabir edilen, zaten kayitli vergi yukumluleridir.Hukumet ``Rantiyeye vuralim`` diye kayitdisi ekonomiyi bir kez daha ozendirdi. (HURRIYET)

Diğer Genel Haberleri