Faiz artırımı masada tutulabilir

Yellen, eylül ayındaki toplantıda faiz artırımını masada tutacak ifadeler kullanacak ancak herhangi bir taahütte bulunmayacak.

Bigpara Haber

Eylül ayı, Jackson Hole'de toplanacak olan ve sıfıra yakın ya da negatif faiz ile dahi küresel büyüme oranını desteklemekte yetersiz kalan tüm küresel merkez bankası başkanları açısından önemli olacak. Japonya Merkez Bankası politika gözden geçirmesini tamamlamak üzere ve Avrupa Merkez Bankası Brexit'in etkisini ölçmeye çalışırken, muhtemel etkiler karşısında herhangi bir teşviğin gerekli olup olmadığını tartışıyor.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

Yellen'in konuşmasının resmi olarak açıklanan konusu "para politikası araçları" ve 25-27 Ağustos tarihlerinde Kansas City Fed tarafından düzenlenen konferansın kendisi "Gelecek için dirençli para politikası çerçeveleri" üzerine gerçekleşecek.

Her iki başlık da işsizlik, enflasyon ve faiz oranı ilişkisi üzerine geleneksel bilgilerin ve bir sonraki resesyonda kullanılabilecek politika araçlarının akademik bir yaklaşım ile yeniden düşünülmesini gerektiren konular.

Ancak konferans kimi zaman önemli politika sinyallerinin verilmesine de sahne oldu. Eski Fed Başkanı Ben Bernanke 2010 ve 2012'deki konuşmalarında varlık alımlarını artırma yönünde sinyaller vermişti.

Geçen seneki konferansa katılmayan Yellen, Jakson Hole'de politika adımlarına ilişkin mesaj iletmeye daha az ilgi gösteriyor. Ekonomik büyüme hafifçe toparlanırken ve işgücü piyasası tam istihdama yaklaşmışken, Yellen, Haziran'dan bu yana ilk kamuya açık konuşmasında faizlerin zaman içinde artırılmasına yönelik görüşü desteklemek isteyebilir.

Diğer Ekonomi Haberleri