`Faiz artırımı en çok KOBİ`leri etkileyecek`

İhracatçılar Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, faiz artırımının KOBİ`leri olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Bigpara Haber

İstanbul Hazır Giyim ve İhracatçılar Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Merkez Bankası`nın faiz artırımının en fazla KOBİ`leri olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

İstanbul Hazır Giyim ve İhracatçılar Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Merkez Bankası`nın faiz artırımının en fazla KOBİ`leri olumsuz etkileyeceğini belirtti. Tanrıverdi ayrıca, Merkez Bankası`nın faiz artırım kararının arkasında finans piyasasındaki büyük oyuncuların baskısı olduğunu söyledi.

Hikmet Tanrıverdi, ``Faiz artırımı aslında baktığınızda çok hoş bir şey değil. İlk etapta, ben kurumun serbest bırakılmasının, faiz artırımının daha az yapılmasının taraftarıyım. Merkez Bankası, Aralık ayının sonunda bir takım imkanlarını kullanarak, bir takım değer estrümanlarını kullanarak, döviz artışındaki hareketliliği bir parça yumuşatabilirdi. Merkez Bankası sanki siyasetin etkisinde kaldı.

Bugün Merkez Bankası, finans sektörünün oyuncularının dediğini yapmak zorunda kaldı. Hoş bir şey değil çünkü bunun arkasının da geleceğine inanıyorum. Üretici açısından baktığımızda bugün yüzde 10, 11`lik bir faizle, Merkez Bankası`nın faiziyle üreticiye yansıması yüzde 20`lerin üzerinde. Ben bunu, o günlerde hep dile getirmeye çalıştım, yani faiz açıklması yapılmadan önce. Merkez Bankası böyle bir hamle yaptığı zaman içerideki üreticiyi, perakendecimizi, yani Türk Lirası finansmanı kullanan birçok firmamızı maalesef sıkıntıya sokacak bir noktaya getirdi. Aslında BBDK`nın şu dönemde bankaları çok iyi kontrol etmesi lazım. Banka faizlerinin aralığının çok iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Bir banka yüzde 11, yüzde 12 alırken, aynı banka daha küçük ölçekli bir firmaya paraya ihtiyacı olduğu için yüzde 22 faiz oranından kredi veriyorsa bu risk piriminin bu kadar yüksek olmaması lazım. Ancak bugün birçok bankada bu oranlar var. Bunu BBDK`nın kontrol edip, hesap sorması gerektiğine iananıyorum`` dedi.

Diğer Sektör Haberleri