Faiz %70`in Altinda.

Bigpara Haber

Ekim ortasinda baslayan hizli faiz dususu yabancilarin katilimiyla devam ediyor. Iki yillik tahviller dun yuzde 67`den alici buldu. Yerli oyuncularin lokomotifindeki alim dalgasi ile gerileyen faiz, bu kez yabancilarin katilimiyla dususe devam ediyor. Cuma gunu yuzde 70-74 bandindaki uzun vadeli faiz oranlari k_r realizasyonu amacli satislara ragmen, dun yuzde 67- 71 seviyesine kadar indi. Boylece yillik faiz 1998 yili Temmuz ayinda dustugu yuzde 69-70 civarindaki seviyesine yeniden ulasti.
Yaklasik 1 ayda gozlenen 25-30 puanlik dususun nedenleri ise soyle aciklaniyor:
* Merkez Bankasi`nin su anda yuzde 5 civarinda tuttugu aylik devaluasyon hizinin yuzde 2 civarina indirmesi bekleniyor. Bu ani indirim bankalarin bono portfoylerini fonlamada kullandigi acik pozisyon maliyetini yuzde 100`un uzerinden yuzde 45`e kadar cekecek.
* Kurun ardindan Merkez Bankasi`nin kisa vadeli faiz oranlarini da indirmesi bekleniyor.
* IMF ile imzalanacak stand-by ve ABD`nin verdigi destegin ardindan yabanci yatirimcilarin portfoylerinde Turkiye`ye ayirdiklari pay artacak. Simdiden bile 2000 yili sorununa ragmen, bono piyasasinda yabanci alimlari gerceklestiriliyor. Taze para girisi beklentisindeki yerli oyuncular da portfoylerini siki siki tutuyor. (SABAH)

Diğer Genel Haberleri