Euronun değerlenmesi dış borç stokunu artırdı

Türkiye`nin toplam dış borç stoku, yılın üç aylık döneminde, 2002 sonuna göre 1.8 milyar ABD Doları artarak 133.2 milyar dolara yükseldi

Bigpara Haber
Türkiye`nin toplam dış borç stoku, yılın üç aylık döneminde, 2002 sonuna göre 1.8 milyar ABD Doları artarak 133.2 milyar dolara yükseldi.

Dış borç stokundaki artış önemli ölçüde euronun ABD Doları karşısında değerlenmesinin yol açtığı kur etkisinden kaynaklandı.

Hazine Müsteşarlığı`nın açıkladığı 2003 yılı birinci çeyrek resmi dış borç istatistiklerine ait geçici verilerine göre, söz konusu dönemde kısa vadeli dış borçlar 1.5 milyar dolar, uzun vadeli dış borçlar da 273 milyon dolarlık artış gösterdi. Bu artışlarla, 2003 yılı birinci çeyreğinde toplam dış borç stokunun yüzde 13`ü kısa vadeli, yüzde 87`si de uzun vadeli borçlardan oluştu.

Orta ve uzun vadeli borç olarak değerlendirilen ve büyük ölçüde euro cinsinden olan kredi mektuplu döviz tevdiat hesapları, birinci çeyrekte geçen yıla göre 493 milyon ABD Doları tutarında artarak 14 milyar dolara ulaştı.

Bu artışın 365 milyon dolarlık kısmını, euronun dolar karşısında değerlenmesinin sonucu olan kur etkisinden kaynaklandı. (A.A.)

Diğer Ekonomi Haberleri