Euroda büyük fırsat

Global piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmalar doların euro karşısındaki şansını azaltıyor

Bigpara Haber

Global piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmalar doların euro karşısındaki şansını azaltıyor.



HÜRRİYET

Piyasalar bir taraftan ABD Merkez Bankası`nın faiz indirimini bekliyor, diğer yandan da Avrupa Merkez Bankası`nın faiz artışını fiyatlıyor. Dolayısıyla ekonomide tüm işaretler artık euroyu gösteriyor...

Bloomberg`de yer alan habere göre dünyanın önde gelen yatırım bankaları ve ekonomistler yıl sonuna yönelik parite tahminlerini revize ettiler. Kurumlardan euro lehinde çok iddialı yorumlar gelirken, hemen hepsi euronun dolara karşı değer kazanacağını düşünüyor.

Euro ne kadar değer kazanacak?

Dünyanın en karlı yatırım bankası olan Goldman Sachs, yaşanan sürein euroya yarayacağını düşünüyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde müşterilerine bir araştırma notu gönderen kuruluş, 1.36 seviyelerinde olan euro/dolar paritesinin önümüzdeki altı ay içerisinde 1.43`e ulaşacağını tahmin etti. Euro dolar karşısında şimdiye kadar en yüksek 1.3852 seviyesini görmüştü.

ABD`nin en büyük bankacılık grubu olan Citigroup da benzer yönde bir tahmin yaptı. Kuruma göre euro, dolar karşısında yıl sonuna kadar 1.42 seviyesine yükselecek. 
 
Merrill Lynch de üç aylık euro/dolar tahminini 1.35`den 1.39`a yükseltti. Kuruluş, yılsonunda ise paritenin 1.40`a ulaşacağını öngördü.

Fransa`nın en büyük bankası BNP Paribas`ın kıdemli döviz analisti Ian Stannard, euronun uzun bir süre yükseliş trendinde kalacağını söyledi. Stannard, euronun yıl sonunda 1.40`a, 2008 ikinci çeyreğin sonunda ise 1.42 seviyesine ulaşacağını tahmin etti.

Toplam 2 milyar dolarlık bir fonu yöneten Currencies Direct`in analisti Phil McHugh, son yaşanan dalgalanma nedeniyle yatırımcıların dolara yöneldiğini ve doların euro karşısında son bir ayda yüzde 3.5 değer kazandıüğına dikkat geçti. Bu durumu `geçici` olarak niteleyen McHugh, euronun toparlanarak yıl sonunda 1.40 seviyelerine kadar ulaşacağını öngördü.

Piyasada sayıları daha az olmakla beraber euronun değer kaybedeceğini düşünen analistler de var. ABD`de yaşanan mortgage krizinin dünya ekonomisindeki büyümeyi olumsuz etkileyeceğini ifade eden İngiltere`nin en büyük bankalarından HBOS baş döviz stratejisti Steve Pearson, paritenin yıl sonuna kadar 1.30`u görebileceğini savundu.

Goldman Sachs`ın ardından dünyanın ikinci en büyük menkul değerler kuruluşu olan Morgan Stanley`in tahmini, Goldman`ınki ile taban tabana zıt. Euronun yükseleceğini düşünen Goldman Sachs`sın aksine Morgan Stanley paritenin 1.28`e gerileyeceğini düşünüyor.

Diğer Genel Haberleri