Euro`ya mudahale senaryoları

Bigpara Haber
Dunya borsalarinda gectigimiz iki aya damgasini vuran gelismelere iliskin olumlu sinyaller alinmaya devam ediyor. Bir ay once G-7 ulkelerince ortak mudahalede bulunulan euro, 87.10 seviyesinde guclu bir destek olusturdu. Gecen hafta surpriz bir sekilde Avrupa merkez Bankasi`nin (ECB) faizleri 25 baz puan daha artirmasi ise beklenmeyen bir gelismeydi.

Amerika`nin stratejik petrol rezervlerinden 30 milyon varillik bir bolumu dagitmak icin nakliyecilerle irtibata gectigi yonundeki haberler ise petroldeki yukselisin hiz kesmesine neden oldu. Avrupa ve Amerika`da buyuk sirketlerin karlara ve satislara iliskin olumsuz uyarilari ise devam ediyor. En son gecen hafta dunyanin ikinci buyuk bilgisayar devi dell`in satislarda hedeflerin altinda bir rakam gelebilecegi uyarilari borsalari baski altinda tuttu. Fakat artik bu tur uyarilara piyasanin alistigina dikkat ceken uzmanlar, petrol fiyatlarindaki dususun de etkisiyle bir tepki cikisinin soz konusu olabilecegini belirtiyorlar.

Yil basindan bu yana once isinan daha sonra FED`in art arda faiz artirimlarinin arkasindan bu defa da soguyan ekonomiye iliskin endiseler Amerika borsalarinin yakasini birakmiyor. Cuma gunu aciklanan issizlik datalari ise piyasada yeni bir tartismanin baslamasina neden olabilir. yuzde 4.1 cikmasi beklenen issizlik
datalari yuzde 3.9`la son 30 yilin en dusuk seviyesinde aciklandi. Aslinda bu data baslangicta ekonomideki sogumanin isgucu piyasalarina yansimadigi yonundeki ensidelerin ortaya cikmasina neden oldu. Bu da FED`in yeni bir faiz artisi yapabilecegi seklindeki soylentilerin kulaktan kulaga yayilmasini saglamis durumda.

Fakat FED`in gecen haftaki toplantisinda ekonomideki sogumanin devam ettigi, bu nedenle de kisa vadeli faiz oranlarinda bir artis gerceklestirmeyecegi ackilmaasi piyasayi rahatlatabilecek en onemli unsur. Risk ise FED`in faiz artisi icin kapiyi acik biraktigi 15 Kasim toplantisana sarkmis gorunuyor. Dresdner Kleinwort Benson North America ekonomisti Kevin Logan, insanlarin FED`in su andaki faiz artirmama politikasini sonsuza kadar surdurecegi beklentisine kapildiklarini ifakat son issizlik datalarinin bu fikri degistirebilecegine dikkat cekiyor.

Tam euro g-7 mudahalesinin ardindan guclenme egilimleri gostermeye baslamisken, gecen hafta Avrupa Merkez Bankasi`nin ceyrek puanlik faiz artisinin ardindan ters tepki gelmesi, gozlerin yeniden ECB`ye donmesine neden oldu. ECB Baskani duisenberg, faiz artiriminin hemen ardindan yaptigi aciklamada, euro`ya yeni bir mudahale gerceklestirilmesi gerekiyorsa bunun surpriz bir sekilde yapilmasi yanlisi olduklarini belirtti.

Faiz artisinin ardindan beklenenin tersine euro`yu yeniden guc kaybetmeye baslamasinin da bahsedilen mudahalenin yakin bir tarihte gerceklesebilecegi beklentilerini artirdi. ECB`nin faiz artisi konusunda ise cesitli soylentiler mevcut. Bazi uzmanlara gore zaten bir ay once yapilan ortak mudahale boyle bir faiz artisi sartina baglanmisti. Ve ECB diyetini boylece odemis oldu.Amerika`nin stratejik rezervlerinin bir bolumunu dagitmak uzere nakliyeticileri organrize ettigi soylentileri son donemde yukselen petrol fiyatlarina vurulan en buyuk darbe gibi gorunuyor.(PARA-BORSAMARKET)

Diğer Genel Haberleri