Euro`nun Değer Kaybetmesi Otomotivi Vurdu

Bigpara Haber
Euro`Nun Dolar Karşısında Değer Kaybetmesi Otomotiv İhracatını Olumsuz Etkiledi -Düşük Euro, Avrupa`Dan İthal Edilen Otomotiv Ürünlerine Yararken, İthal Otomobil Satışları Arttı.


BURSA (A.A) - 30.11.2000 - Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayii İhracatçıları Birliği Başkanı Erkurt Özerman, otomotiv ihracatının önündeki en büyük sorunun Euro`nun ABD Doları karşısında değer kaybetmesi olduğunu söyledi. Özerman, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, otomotiv ana ve yan sanayi ihracatının ağırlıklı olarak Avrupa ortak para birimini kullanan Almanya, Fransa ve İtalya`ya yapıldığını, bu çerçevede Euro`nun dolar karşısında değer kaybetmesinin ihracatı yüzde 25 oranında etkilediğini kaydetti. Avrupa ülkelerinin, otomotiv ürünlerine bir yılda yüzde 5 oranında zam yaptığını, Türkiye`de ise ana sanayinin petrokimya ile demir-çelik ürünlerinin yüzde 65 oranında yükselmesine karşın aynı oranda zam yapamadığına dikkati çeken Özerman, Eğer bu artış ürün fiyatına yansıtılırsa, bu defa rekabet şansı kalmıyor dedi.


İHRACAT YÜZDE 25 ORANINDA ETKİLENDİ

Özerman, otomotiv ihracatında bu yılın ilk 10 ayında yaşanan yüzde 32`lik artışa karşı Euro`nun değer kaybetmesiyle karın azaldığını ifade etti. Düşük düzeyde kalan Euro`nun, Avrupa`dan ithal edilen otomotiv ürünlerine yaradığını ve Türkiye`deki otomobil satışlarında ithallerin payının yüzde 56`ya yükseldiğine işaret eden Özerman, otomotiv sektörünün, her geçen gün artan girdi maliyetlerini fiyatlara yansıtamamanın yanı sıra artan ithalatla da büyük darbe aldığını kaydetti.


EKONOMİK PROGRAMI DESTEKLİYORUZ

Özerman, hükümetin ekonomik istikrar programını desteklediklerini ve maliyet artışlarına karşın otomotiv ürünlerine program çerçevesinde zam yapmaya çalıştıklarını ifade ederek, Euro`nun ABD Doları karşısında değer kaybetmesini bir geçiş dönemi olarak değerlendirdiklerini bildirdi. Türkiye`de 7`si otomobil olmak üzere 17 otomotiv fabrikasının üretim yaptığını hatırlatan Özerman, geçen yıl yüzde 40 olan kapasite kullanım oranının bu yıl yüzde 60`a yükseldiğini sözlerine ekledi.

Diğer Ekonomi Haberleri