Ersümer: Kış Aylarını Kesinti Yapmadan Geçirebiliriz

Bigpara Haber


-Eğer Gaz Akışında Çok Ciddi Problemlerle Karşılaşmaz, Yağışlar Ve Hava Şartlarında Çok Terslikler Yaşamazsak, Programlı Kesinti Yapmadan Kış Aylarını Geçirebiliz Diye Düşünüyorum -Bakü-Ceyhan Projesinden Geri Dönmek Mümkün Değil

İSTANBUL (A.A) - 06.11.2000 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, ithal ettikleri elektriğin miktarını artırmaya çalıştıklarını belirterek, Eğer gaz akışında çok ciddi problemlerle karşılaşmaz, yağışlar ve hava şartlarında çok terslikler yaşamazsak, programlı kesinti yapmadan kış aylarını geçirebiliriz diye düşünüyorum dedi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği ile Norveç Sanayicileri ve İşadamları Derneği`nin birlikte düzenlediği toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Bakan Ersümer, Hazar petrollerinin Batı`ya taşınmasında Bakü-Ceyhan`la birlikte 10`a yakın proje bulunduğunu kaydetti.

Ersümer, Şu anda en öne çıkmış olan, hızlı yol almış olan, en fazla realize edilmiş olan proje Bakü-Ceyhan`dır. Diğerlerinden geri dönmek mümkün olabilir, ancak Bakü-Ceyhan`dan her halü şartta geri dönmek mümkün görünmüyor dedi. Norveç`te imzalanan mutabakat anlaşmasına ilişkin bir soru üzerine de, işbirliği olanaklarının geliştirilebileceği 7 madde tespit edildiğini belirten Ersümer, DSİ`nin geliştirdiği Fındıklı-Arhavi hidroelektrik baraj projesinin bunlardan biri olduğunu anlattı. Ersümer ayrıca, burada Norveçli şirketlerin yap-işlet-devret, yap işlet ve işletme hakkı tarzındaki enerji yatırımlarından memnunluk duyacaklarını bildirdiklerini söyledi. Ersümer, Bakü-Ceyhan projesinde hem Norveç hükümeti hem de petrol şirketleri Statoil`in büyük destek verdiklerini vurguladı.

-KESİNTİ YAPMADAN KIŞ AYLARINI GEÇİREBİLİRİZ...-

Bakan Cumhur Ersümer, enerji darboğazına yönelik kısa vadeli önlemler hakkında ise şunları kaydetti: İthal etmekte olduğumuz elektriğin miktarını artırmaya çalışıyoruz. Diğer yandan uluslararası ihalelere çıkarak mobil santral dediğimiz çok çabuk kurulup, devreye alınabilen santrallarla ilgili ihalelerimizi gerçekleştiriyoruz. Eğer gaz akışında çok ciddi problemlerle karşılaşmazsak, yağışlar ve hava şartlarında çok terslikler yaşamazsak programlı kesinti yapmadan kış aylarını geçirebiliriz diye düşünüyorum.

Norveç Enerji Bakanı Olav Akselsen ise Bakü-Ceyhan projesiyle ilgili bir soru üzerine, bu konuda bir şey söyleyemeyeceğini, çünkü projede başka şirketlerin de bulunduğunu ve birlikte karar alınacağını söyledi. Basın toplantısının ardından konuk Bakan Akselsen, Ortaköy`deki Büyükmecidiye Camii`ni gezdi. Burada yetkilerden cami hakkında bilgi alan Akselsen, daha sonra sahilde gezdi ve bir kahvede Türk kahvesi içti.

Diğer Piyasa Haberleri