Ermeni Tasarısı Geri Çekildi

Bigpara Haber
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert, Başkan Bill Clinton ve GenelKurmay Başkanı Henry Shelton`dan gelen son dakika uyarılarıyla sözde Ermeni soykırımı tasarısını genel kurul gündeminden geri çekti.

Hastert yaptığı kısa açıklamada, ABD Başkanı Clinton`ın, ulusal güvenlik gerekçesiyle tasarının geri çekilmesini talep ettiğini, kendisinin de bu talebe uyduğunu bildirdi.

Tasarının Temsilciler Meclisi`nden geçmemesi için Başkan Bill Clinton`dan Savunma Bakanı William Cohen`e, Dışişleri Bakanı Madeleine Albright`tan, ABD istihbarat camiasına bütün Amerikan makamları, Hastert ve Temsilciler Meclisi üyeleri nezdinde çabada bulundu.

Son dakika mektubu etkili oldu

Clinton ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Henry Shelton, oylamadan önce Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert`a son dakika mektubu yazdılar.

Clinton, mektubunda Hastert`a hitaben, Tasarıyı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu`na getirmemenizi en güçlü ifadelerle talep ediyorum dedi.

Clinton, Türkiye`nin ABD ile Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar`da güvenlik alanında çok önemli konularda işbirliği yaptığına işaret ettikten sonra, tasarının geçmesinin verebileceği zararlara dikkati çekti.

Clinton, tasarının geçmesinin Türkiye-Ermenistan arasında oluşturulmak istenen atmosfere de çok zarar vereceğini belirterek, Bırakınız bu konuyu Türkler ve
Ermeniler kendi aralarında çözsünler dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Henry Shelton ise mektupta, şu uyarılarda bulundu: Türkiye, yıllardır ABD`nin güçlü ve stratejik ortağı olduğunu kanıtladı.

Büyükelçimiz ve Türk milletvekilleri bu tasarı kabul edilirse Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vereceği uyarısında bulundular. Özellikle şu sırada, Kuzeyden Keşif Gücü ve Balkanlar`da gösterdiği güvenilirlik ve destek için Türkiye`ye minnettarlığımızı bir kez daha teyid etmek üzere her türlü sinyalin gönderilmesi yaşamsal önem taşımaktadır. Orgeneral Shelton, mektubunda, birçok düzeyde Hastert ile temasa geçilmesine karşın, tasarının kabulünün, ABD`nin Ortadoğu`daki ulusal güvenlik çıkarları üzerinde çok olumsuz, ciddi etkide bulunacağına ilişkin güçlü endişelerini iletmek istediğini bildirdi.(DÜNYA)

Diğer Genel Haberleri