Ermeni Tasarısı Fransız Meclisi`nde

Bigpara Haber
Fransa Senatosu`nda 8 Kasım`da onaylanan sözde Ermeni soykırım tasarısı, 18 Ocak`ta Millet Meclisi gündemine alınıyor. Tasarının kabul edilip yasalaşması bekleniyor. 8 Kasım`da Fransız Senatosu`nda onaylanan sözde Ermeni soykırımı tasarısı Fransız Millet Meclisi`nin gündemine konuldu. 18 Ocak`ta meclis gündemine gelecek olan tasarı onaylanırsa kanunlaşmış olacak. Fransa 1915 Ermeni soykırımını açıkça tanır cümlesinden oluşan tasarıyı, Fransız Demokrasisi İçin Birlik Grubu (UDF) Partisi, dün Meclis Başkanlık Divanı`na getirdi. Divan`da tartışılan tasarının, 18 Ocak 2001`de parlamenter pencerede görüşülmesine karar verildi.


KOLTUK KAVGASI;

Parlamenter Pencere 1995 yılında zamanın meclis başkanı Philippe Seguin`in önerisiyle yapılan anayasa değişikliğiyle parlamenterlere yeni bir hak tanıyan bir uygulamaya verilen isim. Hükümetin yasama gündemi yoğun olduğundan dolayı bazı tasarılar, partiler için belirlenen günlerde parlamenterlerin gündemine geliyor. Ermeni soykırımına ilişkin tasarı da UDF`ye ayrılan 18 Ocak`ta gündeme gelecek. Hükümet parlamenter pencereye müdahale edemiyor. Siyasi gözlemcilerin iddiasına göre, Ermeni tasarısında Mart ayındaki genel seçimler yüzünden kesin çıkacak. Çünkü UDF`de koltuk kavgası yaşanıyor. Ve UDF Başkanı ve Lyon Belediye Başkanı Raymond Barre seçimlerde aday olmayacak.


JOSPIN DEVREYE GİR

Ermeni asıllı nüfusun en yoğun olduğu Lyon`da Barre`ın bu açıklamasının ardından avantaj Sosyalist Parti`ye geçti. UDF ise bu kenti kaybetmemek için Türkiye ve Fransa arasında büyük gerilime neden olabilecek bir yasayı çıkartmak için kolları sıvadı. Ankara, Fransa ile ilişkilerini düşünerek, tasarının Senato`da onaylanmasını, henüz kanunlaşmadı teziyle kamuoyunun tepkisine engel olabilmişti. Ancak göz göre göre kanunlaşması Fransız Dışişleri Bakanlığı`nın da gözünü korkutuyor.Tasarının kanunlaşmasına karşı olan bir Dışişleri yetkilisi Evlilikleri bile bir tarafın çaba göstermesi kurtaramaz dedi ve Fransa-Türkiye ilişkileri açısından Jospin hükümetinin de artık bir şeyler yapması gerektiğini vurguladı. (SABAH)



Diğer Politika Haberleri