Erdoğan: İmtiyazlı ortaklık olmaz

Başbakan Erdoğan, Alman ana muhalefet partisi lideri Merkel’in “AB’ye imtiyazlı ortaklık” teklifini sert bir yanıtla reddetti

Bigpara Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB üyeliği sürecindeki gelişmelerle ilgili olarak, AB`de tarih verilmezse Türkiye, kendi insanının yaşam standardını yükseltmek için, gerekirse Kopenhag Kriterleri`nin adını Ankara kriterleri koyar ve bunu da uygulamaya sokar dedi.

Erdoğan İmtiyazlı ortaklık diye bir şeyin kabul edilemeyeceğini belirterek şöyle konuştu:

Kendilerine söyledik, (40 yıllık süreçte biz böyle bir ifadeyle karşılaşmadık, bizim gündemimizde böyle bir şey yok) diye. AB üyesi ülkelerle de böyle bir şey görüşmedik. Süratimiz onları biraz ürkütüyor. (Müzakereyi başlatırız da ardından hemen üyelik için hazır duruma gelirsiniz) diye ürküyorlar. Bunu zaman zaman da ifade ediyorlar. Hayal kırıklığı doğurmaları bizi de farklı bir düşünceye sevk eder. Buna da bizi sevk etmemeleri gerekiyor. Burası bir kömür-çelik birliği değil, Hıristiyan kulübü de değil, burası bir siyasi değerler birliği.

Erdoğan Kıbrıs konusunun da Rum tarafını yendik veya yenildik şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

Şu anda düşüncelerimizin hepsi, (acaba KKTC, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti içinde, kurucu devlet hüviyetini yakalayabilecek mi? Bunu nasıl başarırız?) Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti, iki kurucu devlet tarafından kurulacak. İfadenin aynen öyle geçip geçmemesi önemli değil, iki kesimin eşit ifade edilmesi lazım. Bayrağınız, marşınız olduktan sonra ne oluyor, o zaman bu ortaya çıkıyor. Bu iki kesimlilikte devlet ortaya çıktığına göre, bu devleti de bunlar kurduğuna göre, zaten fiilen bu ilan edilmiş oluyor.

Erdoğan, Türkiye Kıbrıs`ı verirse Ege`yi de Güneydoğu`yu da verir şeklindeki yorumların da çok çirkin olduğunu belirterek, bunun, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da kanından şüphe edeceği insanların yapacağı bir iş olduğunu söyledi.

Erdoğan İmar Bankası, Uzan Grubu öve batık bankalar ile ilgili gelişmeler ile ilgili görüşlerini de şöyle dile getirdi: Ben, şu anda, sayın Uzan`ın, kalkıp da bir siyasi partinin genel başkanı olmasını hedefleyerek, ona karşı bir kinle yola çıkmış değilim. Ben, bana düşen görevi yapıyorum. Ama özerk kurumlar, onlar da kendi görevlerini yapıyorlar. Peki burada kalacak mı bu iş? Hayır burada kalamaz. Diğer 22 batık banka ile ilgili harita çıkarıldı. Uzlaşmamış olanlar, onlar gelip oturacaklar. Uzlaştı, uzlaştı. Uzlaşmadığı takdirde, yasa neyse gereği yapılacaktır.

Diğer Politika Haberleri