Ensari: 2001 yılının ilk yarısında borsadan bir şey beklenmemeli

Bigpara Haber
Aracı Kurumlar Derneği Başkanı Bedii Ensari: -2001 Yılının İlk Yarısında Borsa`Dan Bir Şey Beklememek Gerekir -Borsa Uzmanları Derneği Başkanı Nazmi Sarıkaya: -Hükümet Açıklamaları Ve Imf İle Dünya Bankası Destek Kredileri 2001 Yılı İçin Umut Verici


İSTANBUL (A.A) - 30.12.2000 - Aracı Kurumlar Derneği Başkanı Bedii Ensari, 2001 yılının ilk yarısında Borsa`dan fazla bir şey beklenmemesi gerektiğini söyledi. Bedii Ensari, 2001 yılına ilişkin beklentilerini A.A muhabirine değerlendirirken, faizler yüksek olduğu sürece Borsa`ya para gelmeyeceğini belirterek, Haziran ayına kadar ekonomik programın aksatılmadan yürütülmesi gerektiğini kaydetti. Bu yılın ilk 6 ayında ekonomik istikrar programının başarıyla yürütüldüğünü ifade eden Ensari, 2. altı ayda hükümet olarak da millet olarak da programı boşladık. Şimdi 10.4 milyar dolar geliyor, düzlüğe çıktık diye düşünülürse büyük hata olur diye konuştu. Ensari, ekonomik istikrar programının mutlaka başarıya ulaştırılması gerektiğini vurgulayarak, programın başarısızlığından programın başarısızlığını isteyenlerin de etkileneceğini söyledi.


5 VAKİT NAMAZ KILAR GİBİ...

Bedii Ensari, şöyle konuştu: Tabii ki zorluklar var, ancak siyasi irade bu programın arkasında durursa ve bütün kesimlere de bunu benimsetirse olur. Yani 2000`in ilk 6 ayında uygulanan politikaya dönülmesi gerekir. Beş vakit namaz kılar gibi, bu işin peşini gerek hükümet, gerekse diğer kesimlerin bırakmaması lazım. Bu olay sadece iyi niyetli bürokratların işi değil, siyasal irade de - ki herşeyin başında o geliyor - bunun arkasında olması lazım. Bu konuda muhalefete de görev düşüyor. Eğer iktidar başarısız olursa gelen hükümetlerin bundan sonra bu imkanlarla Türkiye`yi başarıya ulaştırması imkansız.


DESTEK KREDİLERİ UMUT VERİCİ

Borsa Uzmanları Derneği Başkanı Nazmi Sarıkaya da, hükümetin ekonomik programa sadık kalacağına dair açıklama ve uygulamaları, buna bağlı olarak Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası`nın bu açıklamaları teyid edici yöndeki destek kredilerinin 2001 yılı için umut verici olduğunu kaydetti. 2001 yılının ilk altı ayının ve özellikle Ocak-Şubat aylarındaki kamu borçlanma ihalelerinin dikkatle takip edileceğini ve adeta bir gösterge olarak kabul edileceğini düşündüğünü ifade eden Sarıkaya, Bununla birlikte özelleşirme programının sekteye uğramadan uygulanması, THY ve Telekom özelleştirmeleri bir diğer nirengi noktaları olarak değerlendirilecek diye konuştu. Nazmi Sarıkaya, ABD`de başkanlık seçimlerinin tamamlanması, Dolar-Euro paritesinin Euro lehine değişmeye başlaması ve petrol fiyatlarında hızlı yükselişin kırılarak aşağı yönlü dalgalanmalar yaşanmasını lehte küresel gelişmeler olarak değerlendirdi. Sarıkaya, yine de 2001 yılı kamu harcamalarının kısılması, talep daralması ve benzeri nedenlerin büyüme hızında ciddi yavaşlamalara neden olabileceğini ihmal etmemek gerektiğini söyledi. Borsa`da ise piyasayı önemli ölçüde etkileyecek kredili pozisyon kalmadığını belirten Sarıkaya, enerji, özelleştirme programına bağlı olarak Telekom ve durgunluk dönemlerindeki karakterleri icabı perakende ve gıda, içecek sektörlerinin göreceli olarak daha avantajlı göründüğünü kaydetti.

Diğer Ekonomi Haberleri