Enflasyonda `Hedefleme` Hazırlığı

Bigpara Haber
MB, istikrara kavuşmuş ekonomilerde uygulanan enflasyon hedeflemesi sistemine geçiş hazırlıklarını sürdürüyor. Konu, bu ay düzenlenecek ve uluslararası kuruluşların da katıldığı bir toplantıda ele alınacak.


Merkez Bankası (MB), Ekonomik Program`ın sonuna doğru enflasyonun tek haneli rakamlara inmesiyle birlikte genelde istikrara kavuşmuş ekonomilerde uygulanan enflasyon hedeflemesi sistemine geçiş hazırlıklarını sürdürüyor. MB, uluslararası kuruluşların ve merkez bankacıların katılımıyla bu ay düzenleyeceği konferansta da enflasyon hedeflemesini tartışmaya açacak. MB`nin koordinasyonunda ekonomik birimlerden oluşan teknik komite de enflasyon hedeflemesinin temelini oluşturan çekirdek enflasyon çalışmasını tamamladı.


ÇEKİRDEK ÇALIŞMASI TAMAMLANDI;

Enflasyon hedeflemesi sistemine geçişte ilk aşama olan çekirdek enflasyon konusunda bürokraside yapılan çalışmalar da tamamlandı. Merkez Bankası, Hazine ve DPT uzmanları, DİE`den sağlanan verilerle oluşturulan yeni bir fiyat serisi üzerindeki ekonometrik analizlerini tamamladılar. Bu çalışmalar MB araştırma Genel Müdürlüğü`nde toplulaştırılarak yayınlanacak. Ancak, çalışmalarda ilginç sonuçların yer aldığı dikkat çekti.


Bazı çalışmalarda, özel imalat sanayiinin çekirdek enflasyonu tam yansıtmadığı görüldü. TEFE, enerji kalemi hariç tutulduğunda çekirdek enflasyonu göstermek açısından istatistiki açıdan anlamlı bir sonuç verdi. TÜFE ise endeksin bütünü mevsimsel değişikliklerden arındırıldığında istatistiki olarak anlamlı bulundu. Bazı çalışmalarda da, Kira Yasası`nın ardından beklenenin tam tersine TÜFE içinde kiranın katkısının arttığı belirlendi. Bunda, yasanın ardından kiracıların kontrat yenilemeye ya da yeni eve çıkmaya zorlanmasının etkili olduğu düşünülüyor.
Bürokratlar, mevcut endekslerin 1994 bazlı olduğunu anımsatarak, en az 10 yıllık bir serinin daha anlamlı sonuçlar vereceğini, bu nedenle çekirdek enflasyon çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da süreceğini belirttiler. SBF Öğretim Üyesi Fatih Özatay da, özel imalat sanayii fiyatlarındaki artışın çekirdek enflasyonun kaba bir göstergesi olduğunu belirterek, Elimizde daha iyi başka bir gösterge olmadığı için onu alıyoruz. İlla ki çekirdek enflasyonu yansıtıyor diyemeyiz dedi. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri