Enflasyon ‘sıfır’ın altında

Bigpara Haber
Mayısta TEFE`de eksiye dönen enflasyon, haziranda hem toptan hem de tüketici fiyatlarında eksiye geçti. DİE`ye göre haziranda toptan eşya fiyatları (TEFE) yüzde 1.9, tüketici fiyatları (TÜFE) yüzde 0.2 geriledi. TÜFE`de ‘sıfır’ın altı 1985`ten beri ilk kez görüldü. Yıllık enflasyon yüzde 30`un altına indi.

Enflasyondaki düşüş haziran ayında da kendini gösterdi. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), bu yılın haziran ayında, bir önceki aya göre toptan eşya fiyatlarının (TEFE) yüzde 1.9, tüketici fiyatlarının (TÜFE) ise yüzde 0.2 oranında gerilediğini açıkladı.

Geçen yıl haziran ayında, toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 1.2, tüketici fiyatlarındaki artış ise yüzde 0.6 olmuştu. 2002 yılı haziran ayı ile karşılaştırıldığında, bu yılın aynı ayında enflasyon, toptan eşya fiyatlarında 3.1 puan, tüketici fiyatlarında ise 0.8 puan altında gerçekleşti.

YILLIK ENFLASYON

Enflasyon toptan eşyada aylık bazda, 1985 yılı Haziran ayındaki yüzde - 1.3`lük seviyesinden sonra, yüzde - 0.6 ile ilk defa bu yılın mayıs ayında eksiye düşmüştü. Tüketici fiyatlarında da yüzde - 0.8 ile 1985 yılı haziran ayından bu yana eksili rakamlar ilk kez bu yıl Haziran ayında kaydedildi.

DİE`den yapılan açıklamaya göre, haziran ayında yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 29.6, tüketici fiyatlarında yüzde 29.8 olarak belirlendi. Buna göre, yıllık enflasyon, geçen yılın aynı döneminin, toptan eşya fiyatında 13 puan, tüketici fiyatında ise 17 puan altında gerçeklei.

2002 yılı haziran ayı itibarıyla enflasyon, toptan eşyada yüzde 42.6, tüketici fiyatlarında yüzde 46.8 olmuştu.

Bu yılın ilk yarısı enflasyon oranı, toptan eşyada yüzde 11.5, tüketici fiyatlarında ise yüzde 12 oldu.

Toptan eşya fiyatlarında haziran ayında görülen yüzde 1.9`luk düşüşün, 0.1`i devlet, 1.8`i de özel sektör fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklandı. Toptan eşyada devlet sektöründeki fiyatlarda herhangi bir değişiklik olmaz iken özel sektörde ise yüzde 2.6 oranında düşüş oldu.

Bu yılın haziran ayında, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 0.6 ile elektrik, gaz ve su sektöründe yaşanırken, fiyatlar imalat sektöründe yüzde 0.2 arttı. Fiyatlar, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2.4, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe yüzde 7.4 oranında geriledi.

Tüketici fiyatları endeksine göre, Haziran ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 2.2 ile çeşitli mal ve hizmet harcamalarında görüldü. Aynı dönemde fiyatlar, giyim ve ayakkabıda yüzde 1.9, konutta yüzde 1.1, ev eşyasında yüzde 0.6, sağlıkta 0.1, eğlence ve kültürde yüzde 0.2, lokanta, pastane ve otelde yüzde 1.7 oranlarında artarken, gıda, içki ve tütünde yüzde 2.9, ulaştırmada yüzd.4 geriledi. Aynı dönemde eğitim harcamalarında bir değişiklik görülmedi.

İTO`NUN HESABI

İstanbul`da Haziran ayında perakende fiyatlar yüzde 1.4, toptan fiyatlar yüzde 1.2 oranında yükseldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan geçinme endeksine göre, bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ise perakende fiyatlar yüzde 30.5, toptan fiyatlar yüzde 26.2 artış gösterdi. Perakende fiyatlar ilk 6 ayda yüzde 13.7 düzeyinde arttı. Söz konusu artış oranı geçen yılın aynı döneminde yüzde 12.5 olmuştu.

Babacan: Bana sürpriz olmadı

Devlet Bakanı Ali Babacan, DİE`nin açıkladığı eksi enflasyon oranının sürpriz olmadığını söyledi. Babacan, TBMM kulisinde gazetecilerin sorusu üzerine, ‘‘Haziran ayında bana sormuşlardı. Enflasyon eksi çıkarsa sürpriz olmaz demiştim. Bu az-çok beklenen bir sonuçtur’’ dedi. Babacan, ‘‘enflasyon konusunda 18 seneden sonra arka arkaya iki defa eksi enflasyon çıkması gayet güzel bir gelişme’’ diye konuştu.

Unakıtan: Eksi enflasyon yaz boyu sürer

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Haziran ayı enflasyon oranlarının eksi çıkmasının olumlu gidişin bir göstergesi olduğunu söyledi. Unakıtan, TBMM Kulisi`nde gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu yanıtlarken, enflasyon oranlarının eksi çıkmasının yanı sıra 6 aylık büyüme rakamlarının da ekonomide olumlu gidişi gösterdiğini kaydetti. Unakıtan, eksi enflasyonun yaz ayları boyunca devam edeceğini tahmin ettiğini de sözlerine ekledi.

Çekirdek enflasyon % 0.2

Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayinde fiyat artışı ise Haziran ayında yüzde 0.2 düzeyinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ocakta yüzde 3.6, şubatta yüzde 1.5, martta yüzde 1.6, nisanda yüzde 0.7, mayısta yüzde 0.3 olarak hesaplanmıştı.

Diğer Ekonomi Haberleri