Enflasyon rakamları açıklanacak ! İşte piyasa beklentisi

Tüketici Fiyatları Endeksi'nde Aralık'ta yüzde 0.93 artış bekleniyor.

Bigpara Haber

Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Aralık'ta medyan bazında 0.93 artış beklenirken, yıl sonu enflasyonu ise Aralık verilerinin beklentilere paralel gelmesi halinde TCMB'nin yıl sonu tahmini olan yüzde 7.50'nin bir miktar üzerinde yüzde 7.77 seviyesinde yılı tamamlamış olacak.

Reuters'ın 16 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde 0.55-1.60 bandında yer alıyor.

GEÇMİŞ YILLARIN ENFLASYON RAKAMLARI İÇİN TIKLAYIN...​

Haberin Devamı

Tüketici fiyatları Kasım ayında gıda fiyatlarında yaşanan düşüşün de desteğiyle artış beklentilerinin aksine yıllık bazda bir düşüş göstererek yüzde 7.16'dan yüzde 7'ye gerilemişti.

Analistler verilerin ekonomik aktivedeki yavaşlama eğilimini teyit eder nitelikte olduğunu belirtmişlerdi.

Enflasyonun uzun bir süredir çift haneye yakın seyretmesindeki ana belirleyici olan gıda fiyatlarındaki artışın çift haneden yüzde 1'lere gerilemesiyle yıllık enflasyon Nisan'da yüzde 6.57'ye düşerek üç yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Tüketici fiyatları bu düşüşün ardından yönünü yukarı çevirerek Ramazan nedeniyle gıda fiyatlarında yaşanan artış sonucu Haziran ayında yıllık bazda yüzde 7.64'e, Temmuz'da ise tütün fiyatlarına yapılan zammın da etkisiyle yüzde 8.79'a yükselmişti.

Yıllık enflasyonda yılın kalanında ise dalgalı bir seyir izlendi.

TÜİK'in Aralık ayı enflasyon verilerini 3 Ocak'ta saat 1000'da açıklaması bekleniyor. TÜİK 2017 yılı veri takvimine ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Diğer Ekonomi Haberleri