Enflasyon ne kadar yükselecek?

Bigpara Haber
Gıda fiyatlarındaki artışın damgasını vurduğu ağustos ayı enflasyonu bugün açıklanacak.


Gıdadaki yükselişe karşın giyim fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu dengelemesi bekleniyor.


Reuters`ın mali sektörden 16 uzmanın katılımıyla yaptığı ankete göre, Ağustos ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) için değişim beklenmiyor. Üretici Fiyatları Endeksi`nin (ÜFE) ise yüzde 0.42 artması bekleniyor.


Uzmanlar, önceki yılların aksine ağustosta gıda fiyatlarında yükseliş yaşanacağını tahmin ediyor. Ayrıca kurlardaki artış ve petrol fiyatlarınındaki yükselişin de enflasyonu yukarı çekecek kalemler olması bekleniyor. Ancak giyim, konut ve genele yayılmış hizmet fiyatlarındaki artış hızının yavaşlamasının toplam enflasyonu dengeleyeceği öngörülüyor.


Temmuz ayında TÜFE yüzde 0.73 gerilerken, ÜFE de yüzde 0.06 yükselmişti. Temmuzda geçen yılın aynı ayına göre TÜFE yüzde 6.9, ÜFE de yüzde 2.08 arttı. Ocak-Temmuz döneminde TÜFE artışı yüzde 3.11, ÜFE artışı ise 3.05 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Merkez Bankası`nın yılsonu için yüzde 4 olarak koruduğu TÜFE hedefine karşılık, geçen hafta içinde açıklanan Temmuz ikinci dönem beklenti anketi sonuçlarına göre, yılsonu TÜFE beklentisi yüzde 7.15`ten yüzde 7.16`ya yükseldi. 


TÜİK, Ağustos ayı enflasyon verilerini bugün saat 16:30`da açıklayacak.

Diğer Genel Haberleri