Enflasyon hedefi Yüzde 10!

Bigpara Haber
2001 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4.5 büyümesi, enflasyonun TEFE bazında yüzde 10, TÜFE’De yüzde 12’de tutulması, bütçe açığının 5.3 katrilyon liraya çekilmesi, faiz dışı bütçe fazlasının ise 12 katrilyona yükseltilmesi hedeflendi. Memur maaş zammı ise bütçe büyüklüklerine de son şeklinin verileceği 16 Ekim’deki Bakanlar Kurulu toplantısında belirlenecek.

Başbakan Bülent Ecevit başkanılğında toplanan Yüksek Planlama Kurulu 2001 Mali yılı bütçesi ve makro ekonomik hedeflerini görüştü. Başbakan Ecevit, yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda alınan kararları yazılı bir açıklama ile duyurdu.

2001 yılı gayri safi milli hasıla büyümesinin yüzde 4.5 düzeyinde gerçekleşmesi öngörüldü. Bu yılki büyüme oranının ise yüzde 6 dolayında gerçekleşeceği tahmin edildi.

Uygulanmakta olan 3 yıllık makro ekonomik programda öngörüldüğü biçimde 2001 yılında toptan eşya fiyat artışı yüzde 10, tüketici fiyat artışı yüzde 12 olarak hedeflendi. Bu hedefler çerçevesinde GSMH deflatörü hedefi yüzde 18 olarak esas alındı.

Bütçe

2001 yılında faiz dışı harcamaların yüzde 21.1 artması, faiz ödemelerinin ise faiz oranlarındaki düşüşe paralel olarak faiz oranlarındaki düşüşe paralel olarak yüzde 17.5 gerileyeceği tahmini yapıldı. 2001’de toplam bütçe harcamalarının 48.4 katrilyon lira dolayında gerçekleşmesi programlandı. Bütçe gelirinin ise yüzde 23.9 artarak 43.1 katrilyon lira olması hedeflendi.

Bu hedefler çerçevesinde bu yıl yüzde 9.3 olması beklenen bütçe açığının GSMH’a oranının 2001’de 6 puan düşülerek yüzde 3.5 dolayına indirilmesi öngörüldü.

2001 yılında faiz ödemeleri 17.3 katrilyon lira dolayında bekleniyor. Buna göre 2001 bütçesi 12 katrilyon lira düzeyinde faiz dışı fazlaya işaret ediyor.

2001 yılında ihracat hedefi 31 milyar dolar olarak belirlenirken, ithalatın 54.5 milyar dolara ulaşmasının beklendiği bildirildi. Gelecek yıl turizm gelirlerinin artışını sürdürerek 8.5 milyar dolara çıkması çıkması bekleniyor. Bu bekleyişler çerçevesinde cari işler açığının GSMH’ye oranının yüzde 3.1 olması öngörülüyor.

Ecevit: “Cari işlemlerde sorun yok”

Başbakan Bülent Ecevit, yılın ilk yedi ayında cari işlemler açığının dolar-Euro paritesi ve petrol fiyatlarındaki hızlı artışın etkisiyle büyüyerek 5.9 milyar dolara çıktığına işaret ederken, bu açığın finansmanında herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını bildirdi. Başbakan Ecevit, Ocak-Temmuz döneminde rezerv hariç sermaye hareketleri dengesinin 8.6 milyar dolar fazla verdiğini, bu yüzden cari açığın finansmanının sorun yaratmadığını vurguladı.

Yılın ilk sekiz ayındaki bütçe gelişmelerinin olumlu sonuçlandığını ifade eden Ecevit, yılsonu itibariyle bütçe açığının GSMH’a oranının yüzde 9.3 düzeyinde gerçekleşmesi, faiz ve özelleştirme dışı bütçe fazlasının GSMH’a oranının ise yüzde 5.4’e yükselmesinin beklendiğini bildirdi. Ecevit, bu yıl toplam kamu kesimi borçlanma gereğinin GSMH’a oranının da önemli bir düşüşle yüzde 10.9’a gerilemesinin beklendiğini kaydetti.

Başbakan Bülent Ecevit, ‘Gerek bütçenin, gerekse toplam kamu kesiminin faiz dışı dengede fazla vermesi kamu kesiminin mali piyasalar üzerinde baskısının azalması ve önümüzdeki dönemde kamu finansman dengesinin daha sağlıklı bir çerçevede gelişmesi bakımından önemli bir adımı ifade etmektedir’ dedi.

2000 yılı program ve bütçesinin başarıyla ulgulandığını ifade eden Ecevit, bu sayede kamu açıklarını kalıcı bir biçimde azaltarak 2002 yılında tek haneli enflasyona ulaşma hedefi doğrultusunda önemli bir adım atıldığını belirtti.

Ecevit, 2001 yılı program ve bütçesi ile bu olumlu gelişmelerin güçlendirilerek sürdürüleceğini kaydetti. Bugüne kadar gösterdikleri kararlılığı 2001’de de sürdüreceklerini bildiren Başbakan Ecevit, şöyle dedi:

“Enflasyonla mücadelede hedefe ulaşılması bakımından gelirler politikası kritik bir öneme sahiptir. Bu kapsamda hedeflenen enflasyonla uyumla gelişler politikası uygulamasına 2001 yılında da devam edilecektir. Bu alanda özel kesimin katkısının artırılması da büyük önem taşımaktadır. Enflasyonla mücadele programının başırısını kalıcı kılmak amacıyla kamu maliyesinde sağlanan iyileşmeyi sürekli kılacak yapısal reformlara programlandığı biçimde devam edilecektir.”

Telekom ve enerji özelleştirmesinden 3.6 katrilyon

Edinilen bilgiye göre, hükümet 2001 yılı içinde yapılacak Telekom hisse satışı ve enerji özelleştirmelerinden 3.6 katrilyon gelir bekliyor.

43.1 katrilyon lira olarak öngörülen bütçe gelirlerinin 31.8 katrilyonunu vergi, 11.2 katrilyonunu vergi dışı gelirler oluşturuyor.

Personel ödeneği yüzde 21 artırılıyor

2001 bütçesi kapsamında personel harcamaları 12 katrilyon lira olarak öngörülüyor. Personel harcamalarının bu yıl 9.9 katrilyon lira düzeyinde beklendiği dikkate alındığında, bu kalemde yüzde 21 dolayında bir artış hedefleniyor.

Hükümetin 2001 yılında kamu çalışanlarına uygulayacağı maaş zamlarının buna yakın düzeyde gerçekleşmesi bekleniyor.(ANKA)

Diğer Genel Haberleri