Enflasyon beklenenden iyi ama ekonomi yavaşlayacak

Bigpara Haber
Ocak ayı fiyat artış hızındaki yavaşlama Türkiye’ye yatırım yapan yabancıları da sevindirdi

Ancak ekonomideki büyüme konusunda uyaran Deutsche Bank, 2008 tahminini yüzde 5.5’ten yüzde 4.5’e çekti. Merkez ise iyimser görüşünü korudu

Uluslararası yatırım bankası Deutsche Bank, Ocak ayı enflasyon rakamlarının beklenenden iyi olduğunu açıkladı. Deutsche Bank tarafından yapılan analizde, Ocak ayında, tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 0.80 olan gerçekleşmenin, bankanın yüzde 1 ve piyasaların da yüzde 1.06 olan beklentisinden daha iyi bir rakam olduğu vurgulandı. Analizde, üretici fiyatlarındaki (ÜFE) yüzde 0.42 artışın da beklentilerden daha iyi bir sonuç olduğu ifade edildi. Deutsche Bank, olumlu gelişmeye rağmen, yüzde 6’lık yıl sonu enflasyon tahminlerinin henüz revize edilmesini gerektirecek gelişmelerin sağlanmadığını bildirdi.

Büyüme tahmini % 4.5

Ekonomik büyümedeki yavaşlamaya dikkat çeken Deutsche Bank, analizinde, gerek küresel, gerekse iç gelişmeleri nedeniyle, Türkiye’nin, bu yılki ekonomik büyüme tahminini indirdi. Banka, 2008 için daha önce, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla temelinde yüzde 5.5 olarak açıkladığı ekonomik büyüme tahminini, yüzde 4.5’e çekti. Deutsche Bank, küresel kredi koşullarındaki bozulmanın, özel sektörünün borçlanma koşullarını güçleştirebileceğine dikkat çekerken, bu bozulmanın daha da olumsuz etkilerde bulunması halinde ise doğrudan yabancı sermaye girişinin azalabileceğini vurguladı.

Enerji ve gıdaya rağmen düşüş sürecek

İŞlenmemİŞ gıdadaki kısmi düzeltme ve giyim-ayakkabıdaki gerilemenin etkisiyle, yıllık enflasyonun düşüş gösterdiğini bildiren Merkez Bankası, enerji ve gıda fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen, enflasyondaki düşüşün devam edeceği öngörüsünde bulundu. Merkez Bankası’nın Ocak ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesine göre, işlenmiş gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar, özel kapsamlı TÜFE göstergelerini olumsuz etkilemeye devam etti. Kiralardaki olumlu görünüm devam ederken, ulaştırma hizmetlerindeki fiyat artışları hizmet grubu enflasyonundaki iyileşmeyi sınırladı. Merkez Bankası’ndan gelen olumlu değerlendirmeden sonra Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın faizleri Şubat ayında 25 baz puan indirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Diğer Genel Haberleri