Enerjide KDV Krizine Çözüm Bulunamadı

Bigpara Haber
Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden, Maliye Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında üretim ve dağıtım tesislerinin devrinde ortaya çıkan katma değer vergisi (KDV) krizinin çözümünde henüz bir sonuç alınmadığını bildirdi.

Yurdakul Yiğitgüden, TÜSİAD`ın düzenlediği kokteylde gazetecilerin enerji konusuyla ilgili sorularını yanıtladı. Yiğitgüden, enerji üretim ve iletim tesislerin işletme hakkı devirlerinin KDV`ye tabi olduğu görüşünü savunan Maliye Bakanlığı iley apılan görüşmelerden şu ana değin bir sonuç alınamadığını kaydetti. Yiğitgüden, enerji tesisleri işletme hakkı devirlerinin, Maliye Bakanlığı`nın savunduğu gibi bir kiralama değil, kamunun finansman ihtiyacını karşılamak için gündeme getirilen bir kredilendirme işi olduğunu öne sürdü.

Müsteşar Yiğitgüden, işletme hakkının devriyle peşin olarak alınan paraların devir süresi sonunda şirketlere geri ödeneceğini anlatarak, bunun KDV doğurucu bir işlem olmadığı görüşünü savundu.

KDV`nin tahsil edilmesine karar verilmesi durumunda ihaleden çekilme eğilimi taşıyan şirket olup olmadığı sorusunu da Yiğitgüden, şirketlerin hemen hemen hepsinin KDV ödemek istemediğini belirterek yanıtladı.

Devirlerde süre mart sonuna kadar uzatıldı

Yiğitgüden, Dünya Bankası`nın, 2000 yılının sonuna kadar yapılmasını istediği işletme hakkı devirlerile ilgili sürenin, mart ayının sonuna kadar uzatıldığını bildirdi. Yıl sonuna kadar işletme hakkı devirlerinin tamamlanmasını isteyen Dünya Bankası, bu tarihten sonra enerjide işletme hakkı devir yönteminin terk edilerek, mülkiyet satışı yöntemine geçilmesini istemişti.

Enerjide devir hakkı alan şirketlerin finansman sorununu çözüp çözmedikleri yönündeki soruyu da Yiğitgüden Bildiğim kadarıyla dört, beş firma finansman sorunu çözdü diye konuştu.

Diğer Piyasa Haberleri