Enerji Komiserleri Geliyor

Bigpara Haber


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji tüketimini frenlemek için ilginç bir uygulamaya geçmeye hazırlanıyor. Bakanlık, elektrik tüketimi belirli bir düzeyin üstüne çıkan büyük ticari binalarda enerji komiseri çalıştırılması zorunluluğu getirmeyi planlıyor.

Enerji Bakanlığı, elektrik kullanımını denetim altına almak için kolları sıvadı. Bakanlık, hazırlayacağı bir yönetmelikle, tüketici belirli bir sınırın üzerinde olan iş yeri, otel, hastane, site, alış-veriş merkezleri gibi büyük ticari binalarda enerji yöneticisi çalıştırılması zorunluluğu getirmeyi planlıyor.

Enerji Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre, enerji komiseri olarak da adlandırılan yöneticiler, tüketimin gereksinimine koşut olarak ayarlanması ve gereksiz kullanımın önüne geçilmesine yardımcı olacak. Uygulamaya yeni yılda geçilmesi bekleniyor.

Enerji tasarrufu yasası

Enerji Bakanlığı Türkiye`de boşluğu özellikle kriz dönemlerinde kendini iyiden iyiye hissettiren Enerji Tasarrufu Yasa Taslağı çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor. Enerji Tasarrufu Yasa Taslaığı ile ilgili hazırlıklar, Ulusal Enerji Tasarrufu Merkezi`nin (UETM) koordinasyounnda kamu ve özel sektör ile üniversite temsilcilerinden oluşan bir Komisyon tarafından yürütülüyor.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle ticarethaneler ile sanayi kuruluşlarının enerji tüketimleri denetim altına alınacak. Bu kesimlerin, enerji tasarruflarıyla ilgili çalışmalara etkin katılımı sağlanarak, verimliliğin arttırılması hedefleniyor.

Konutlarda tasarruf

Konutlarda enerji tüketimini azaltmak için alınması gereken önlemlerle ilgili olarak Enerji bakanlığı tarafından 1984 yılında çıkarılan; ancak uygulanamayan yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Çalışmaların, yeni yılda tamamlanması bekleniyor.

Diğer Piyasa Haberleri