Enerji Endeksi Tarih Oldu.

Bigpara Haber
Turkiye`deki acigingiderilmesi icin uyuk yatirimlara ihtiyac duyulan, yabanci yatirimcilarin yakindan takip ettigi ve 2000`li yillarin sektoru olarak degerlendirilen enerji IMKB`de tarih oldu. Cukurova ve Kepez`in Gozalti Pazari`na alinmasinin ardindan, Aktas Elektrik`de 5 isgunu boyunca kapali kalmasi sonucu IMKB yonetim Kurulu tarafnidan endekslerden cikarilmasi sonucu, bir zamanlarin lokomotif sektoru olan enerji sektoru `endekssiz` kaldi. Aktas IMKB Ulusal-100, IMKB Ulusal-Tum, Hizmetler ve Enerji endekslerinden cikarilirken, IMKB-100 endeksi`ne Aktas`in yerine Metemteks tekstil hisse senetleri dahil edilecek.
Kepez Elektrik 1998 yilinin ucuncu uc aylik doneminde, Sermaye Piyasasi kurulu ve IMKB`ye herhangi bir bilgi vermeksizin 6 trilyon lira tutarinda Cukurova Elektrik hissesi satin aldi. Sirketin daha once aldigi hisselerle birlikte Cukurova hisselerinin tutari 30.09.1998 tarihi itibariyle 12.4 trilyon liraya ulasirken, belirtilen tarih itibariyle Cukurova uzerinden 5.7 trilyon lira menkul kiymet deger dusuklugu karsiligi ayrilmasi nedeniyle Kepez`in ara donemi zararla kapatmasi saglandi. Diger taraftan sirket, 1998 yili aralik ayi icinde aktifinde bulunan Cukurova hisselerinin 450 milyon lira nominal bedelli kismini (toplam nominal tutarin yuzde 2.42`si) IMKB`de ve 18 milyar 450 milyon lira nominal bedelli kismini (toplam nominal tutarin yuzde 97.58`i) IMKB disinda olmak uzere 6.6 trliyon lira zararla satti. Kepez, Sermaye Piyasasi Kurulu`nun, Cukurova hisseleri uzerinde gerceklestirilen islemlerin denetimi konusunad SPK`ya da olarak tanimazken, istenen bilgilere de olumsuz yanit verdi. Yasanan tum olumsuzluklarin sonucunda Sermaye Piyasasi Kurulu Cukurova ve Kepez`in 25 Mayis tarihinden itibaren Gozalti Pazari`nda islem gormesini kararlastirdi.
Anadolu yakasinin enerji dagitimini gerceklestiren Aktas`in Enerji Bakanligi ile imzaladigi imtiyaz sozlesmesine, TEDAS ile imzaladigi isletme hakki devir sozlesmesine ve TEAS ile imzaladigi elektrik satis anlasmasina iliskin islemlerin iptali ve yurutmenin durdurulmasi istemiyle, Elektrik Muhendisleri Odasi`nin itirazin kabul edilmesi sonucu sirket hisselerinde islemler gectigimiz hafta durduruldu. Aktas`ta islemlerin durdurulmasinin ardindan IMKB`nda sirasi kapatilan hisse senetlerinin sayisi 11`e yukseldi. Bu sirketler arasinda Sifas, Polylen, Nergis Holding, Intermedya, Bisas, Sevgi Hastanesi, Emek Sigorta, Tumteks, Koytas ve Boyasan yer aliyor. (FINANSAL FORUM)

Diğer Genel Haberleri