En Kritik Hafta

Bigpara Haber
Ölüm oruçlarında sona doğru yaklaşılıyor. 1996 yılında ölüm haberi 63`üncü günde gelmişti. Şimdiki eylemde bugün 61`inci gün. Cezaevlerinde F tipi cezaevlerini protesto için sürdürülen ölüm oruçlarında en kritik haftaya girildi. Görüşmeler 18 kişilik odada tıkanırken, bugün ölüm oruçlarında 61. güne gelindi.

1996 yılındaki ölüm oruçlarında 63. gününde ilk ölüm haberi gelmişti. Ölüm orucu eylemlerinin sona erdirilmesi amacıyla yapılan görüşmeler Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları`nın 18 kişilik oda teklifinden sonra tıkandı. Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği`nin teklifini mahkum ve tutuklular kabul ederken, Adalet Bakanlığı kabul etmedi. Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Behiç Aşçı, Mimarlar ve Mühendisler Odaları`nın teklifinde 6 tane üç kişilik odanın bir duvarla çevrildiğini belirterek, yaşanan tıkanıklığı şöyle dile getirdi: Görüşmeler tecrit maddesinde tıkandı. F tipleri ortak yaşam alanlarına çevrilsin isteniyor. Altı tane oda birbirine bağlanabilecek. Mahkum ve tutuklular aynı avlulara çıkabilecek. Ayrıca mahkum ve tutuklular güvenlik duvarlarının da kaldırılmasını talep ediliyor. Aşçı, şimdilik duran görüşmelerin yeniden başlatılabilmesi için çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi.

Herkes zarar görür

İstanbul Barosu avukatlarından Kemal Aytaç ise ölüm oruçlarında son günlere yaklaşıldığına dikkat çekerek, devlet ile mahkum ve tutuklular arasında görüşmeleri şöyle yorumladı: Burada iki yumurtadan birisi kırılıp birisi sağlam kalmaz. Ölüm oruçları başladı mı her iki taraf da bunun zararını görür. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde uzlaşma büyük ölçüde sağlanmıştı. Ancak gelinen noktada herkes kendi kararında diretiyor. Uzlaşma noktasını yakalamak kolay değil. Belki gelinen bu noktada Adalet Bakanı Prof. Dr. Türk`ün atacağı küçük bir adım dahi ben buna geri adım demiyorum ileri adım diyorum önemli şu anda.

Öte yandan Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak ve Yalova baroları dün ortak bir basın açıklaması yaparak, F tipi cezaevleri konusunda yaşanan gerilimin Adalet Bakanlığı`nın atacağı bir adımla aşılabileceğini ifade ettiler. 18 baro yöneticileri, ölüm sınırına gelen ölüm orucu ve açlık grevlerinin sona erdirilmesi yönünde herkesi sorumlu ve sağduyuya dayalı davranmaya davet etti.(ZAMAN)

Diğer Politika Haberleri