Emekli Maaşları AB`yi Korkutuyor

Bigpara Haber


-Emekli Ödemelerinin Bütçeye Giderek Artan Yükünü Azaltmak İçin Emeklilik Yaşının Yukarı Çekilmesi İsteniyor

BRÜKSEL (A.A) - 01.11.2000 - Nüfusu giderek yaşlanan Avrupa Birliği`nde emekli maaşlarının hükümetler üzerinde giderek artan bir yük haline geldiği ve bu sorunu hafifletmek için emeklilik yaşının yukarı çekilmesi gerektiği bildiriliyor. AB`nin ekonomi politikalarının belirlenmesinde danışmanlık görevi yapan Ekonomik Politika Komisyonu`nun gelecek hafta yapılacak maliye bakanları zirvesine emeklilik yaşının yükseltilmesini isteyen bir öneri sunacağı belirtiliyor. AB iktisatçıları, emeklilik ödemelerinin hükümetler üzerinde giderek artan bir yük oluşturduğunu, bugünden önlem alınmazsa, gelecek 30 yıl içinde bir ödeme krizi doğabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Uzmanlar, 2030 yılına dek AB üyesi ülkelerin çoğunda emekli maaşları toplamının, toplam Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla`nın yüzde 4 ile 5`ini yutar hale geleceğini ifade ediyorlar. AB ülkelerinde pekçok çalışanın yasal emeklilik süresi dolmadan çalışmayı bıraktığını kaydeden uzmanlar, krizin belirmesinden önce bazı AB ülkelerinin vatandaşlarını yasal emeklilik yaşı olan 65 yaşından önce emekliye ayrılmaya teşvik etmelerinin de sorunu ağırlaştırdığına dikkat çekiyorlar. Kendisini göstermeye başlayan krizin birçok AB ülkesini emeklilik reformu arayışlarına götürdüğü bildirilirken, sorunun, her AB üyesinde eşit ağırlıkta olmadığı kaydediliyor.

AB ükeleri içinde, emeklilik maaşlarında kaynaklanan yükten en az etkilenen ülkenin, çalışanları çok önceden emeklilik maaşlarını destekleyecek özel tasarruflara yönelten İngiltere olduğu belirtiliyor. Karşı kutupta ise cömert bir emeklilik politikası yürüten İspanya bulunuyor. İspanya`da emeklilerin bugünkü durumunu korumak için gereken ek maliyektle, emekli maaşlarının GSYİH`e oranının yüzde 8`e ulaşabileceği belirtiliyor.

Diğer Genel Haberleri