Elektronik Kağıt Dönemi Geliyor

Bigpara Haber
Yakın bir gelecekte bütün gazeteleri tek bir sayfa üzerinden okumak mümkün olacak. Xerox ve Lucent gibi teknoloji şirketleri, defalarca kullanılabilecek e-paper-elektronik kağıt üzerinde çalışıyorlar.Plastik bir ekran görünümündeki elektronik kağıdın kullanımı sandığımızdan daha yakın bir zamanda başlayabilir. Xerox`un Gyricon adını verdiği e-paper, şeffaf ve ince bir plastik tabakadan oluşuyor. Tabakanın içindeki milyonlarca siyah-beyaz ya da kırmızı tanecik, yazıcının içindeki toner parçacıkları gibi işlev görüyor. Parçacıklar, elektrikle birlikte renk değiştirerek, yüklenilen her neyse (yazı ya da fotoğraf) onu görünür hale getiriyor.

Gyricon`un özelliklerine gelince:

-Elektronik yazı yazılabiliyor ve silinebiliyor
-Binlerce kez yeniden kullanılabiliyor
-Aydınlatma gerekmeden okunabiliyor
-Günümüzde kullanılan ekranlardan daha parlak
-Düşük voltajda da çalışıyor


LUCENT VE E-İNK E-PAPER PROJELERİ;

Dünyanın önemli teknoloji şirketlerinden Lucent da e-paper konusuyla yakından ilgili... Lucent ve E Ink, elektronik mürekkeple çalışacak bir ekran üzerinde birlikte çalışıyorlar. 13 x 13 cm büyüklüğündeki ekranda Lucent`ın Bell Laboratuvar`larında geliştirdiği plastik transistörler kullanılıyor. Transistörler, bilgisayarlarda kullanılan silikon çiplere benziyor. Yüksek çözünürlüğe sahip ekranda kullanılan elektronik mürekkeple kağıdınkine yakın bir görüntü kalitesi elde etmek mümkün...


Peki elektronik kağıdı ne zaman göreceğiz? Xerox, çalışmalarının önümüzdeki yıl tamamlanacağını belirtiyor. Lucent ise proje için beş yıllık bir süre tanıyor. Henüz proje aşamasında olan çalışmalar tamamlandığında belki de matbaanın bulunuşundan bu yana gerçekleşen en köklü değişimlerden biri yaşanacak. Kağıt üretmek için ağaç kesilmesine gerek kalmayacak. Dijital kitaplar ve elektronik kağıda basılan gazeteler hayatımızın bir parçası olacak.. (HÜRRİYET)

Diğer Teknoloji Haberleri