Elektrikte IMF yasası

IMF ve Dünya Bankası’nın önerileriyle bazı düzenlemelere gidilirken, yine iki kuruluşun talepleri doğrultusunda da bazı maddeler çıkartıldı

Bigpara Haber
Elektrik Piyasası Kurulu’nun yabancı ortak payını belirleme, lisans iptal etme, idari para cezası verme, özel enerji tesisine el koyma yetkileri IMF ve Dünya Bankası’nın itirazı üzerine tasarıdan çıkartıldı

IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun bugün ele alarak onaylayacağı üçüncü ek niyet mektubunun ön koşulları arasında yer alan Elektrik Piyasası Yasası’nda IMF ve Dünya Bankası’nın önerileriyle bazı düzenlemelere gidilirken, yine iki kuruluşun önerileri ve talepleri doğrultusunda da bazı maddeler çıkartıldı. Elektrik Piyasası Kurulu’nun oluşumu ve yetkilerinde yapılan değişiklikle, yabancı yatırımcıların sahip olacakları ortaklık payı ile ilgili düzenleme, planlama ve denetim yetkisi tasarıdan çıkartıldı.Yine Kurul’un lisansın sona ermesi veya iptali durumunda, hizmetin aksamaması için gereken tüm önlemleri almak yetkisini düzenleyen madde de tasarıdan çıkartıldı. Yaptırım uygulama, lisans iptal etme, para cezası uygulama gibi yetkiler de IMF ve Dünya Bankası’nın isteği üzerine tasarıda yer almadı. Kurul’un kamu yararı ve güvenliği gerekçesiyle böylesi bir tehdit durumunda, önceden bilgi vermek koşuluyla enerji tesisine el koymasını öngören madde iki kuruluşun itirazları üzerine tasarıdan çıkartıldı.

FİYATA MÜDAHALE YOK;

Öte yandan tasarıda yer alan hükümetin elektriğin perakende satış fiyatlarına müdahale etmesi, gerekli gördüğünde ekonomik politikalar doğrultusunda fiyat düzenlemesi yapabilmesini sağlayacak hüküm, Dünya Bankası’nın itirazına yol açtı.
Dünya Bankası, hükümetin ekonomik gerekçelerle elektrik fiyatlarına müdahale etmesine karşı çıkarken, kaynağı belirlenmek suretiyle sübvansiyon uygulanabileceğini bildirdi.Bakanlar Kurulu’na gerektiğinde fiyatlara müdahale ve fiyat düzenleme yetkisi ve ren madde tasarıdan çıkartılırken, Dünya Bankası’nın isteği doğrultusunda Tüketicilerin Desteklenmesi başlığıyla yeni düzenlemeye gidildi.

ELEKTRİĞE SÜBVANSİYON;

Bakanlar Kurulu, belirli bölgelere veya belirli amaçlara yönelik olmak üzere tüketicilerin desteklenmesi, korunması amacıyla gerektiğinde elektrik fiyatlarına sübvansiyon uygulanmasına karar verebilecek. Fiyatlara müdahale edilmeksizin yapılacak sübvansiyonun miktar ve usülü Enerji Bakanlığı’nın teklifi, Bakanlar Kurulu’nun kararı ile uygulanmak üzere fatura bedeli üzerinden geri ödeme yöntemiyle yılda bir kez yapılacak. Nakdi geri ödeme sübvansiyon uygulaması ödemeleri, her yıl genel bütçeye konulacak ödeneklerden karşılanacak. Ödeneği olmayan ve karşılığı bulunmayan sübvansiyon uygulaması, nakit fatura iadesi yapılmayacak. Ayrıca, enerji özelleştirmelerinde yetki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na verildi. (MİLLİYET)

Diğer Piyasa Haberleri