Elektrikte ertelenen zam kapıda

Kuraklık nedeniyle barajlardaki su seviyesinin düşmesi, elektrik üretimi için, daha pahalı olan kömür ve doğalgaz kullanımını zorunlu hale getirdi

Bigpara Haber

Kuraklık nedeniyle barajlardaki su seviyesinin düşmesi, elektrik üretimi için, daha pahalı olan kömür ve doğalgaz kullanımını zorunlu hale getirdi.

CNNTURK

“Fiyatları makul bir seviyede tutmamız lazım” diyen Enerji Bakanı Hilmi Güler 4.5 yıldır ertelenen elektrik zammının artık kapıda olduğunun işaretini bu sözlerle verdi.
 
Elektrikte zam ihtiyacını arttıran en önemli faktör, barajlardaki su seviyesinin öngörülenden fazla düşmesi. Su yetersiz olduğu için hidroelektrik santrallerin üretimi de azaldı. Ortaya çıkan açık, kömür ve doğalgaza dayalı santrallerin daha fazla kullanılmasıyla karşılanıyor.
 
Yapılan tahminlere göre, bu sene boyunca fazladan 4 milyon ton kömür 1 milyar metreküp doğalgaz kullanılacak. Ucuz su kaynakları yerine pahalı doğalgaz ve kömür kullanılması maaliyetleri artıracak.
 
Güler, elektrik kullanımındaki artışta sadece sıcak havanın değil, zam yapılmadığı için evlerdeki yoğun tüketimin de etkili olduğunu söyledi.
 
Enerji Bakanlığı özellikle Antalya bölgesindeki sıkıntıyı çözmek için bu bölgeye özel bir elektrik santralinin yapılmasını kararlaştırdı. Ayrıca önümüzdeki üç yılda 2 biner megawatlık 3 ayrı yatırımn devreye girmesi öngörülüyor.
 
Güler,yaşanan sıkıntının Türkiye`nin nükleer enerjiye duyduğu ihtiyacı da bir kez daha ortaya çıkardığını belirterek “Çare nükleer enerji” dedi.

Diğer Genel Haberleri